Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2022. 09:30:00
OSVRT

Apstraktni ciklus Koraljke Beker

Proteklih nekoliko godina počela sam raditi pomak od svojeg slikarskog izraza ili načina slikanja, kaže autorica

Koraljka Beker
Koraljka Beker (Arhiva)

Suvremena hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica, Koraljka Beker, autorica složenog i zanimljivog opusa, izlagala na nizu zapaženih izložbi, u posljednje se vrijeme sve više okreće prema apstrakciji, produbljujući istraživanje mogućnosti motiva i kolora.

Već neko vrijeme predano radite na novom, apstraktnom ciklusu.

- Proteklih nekoliko godina počela sam raditi pomak od svojeg slikarskog izraza ili načina slikanja. Tema, kao poticaj ostala je ista. Moje usamljene žene iz pomalo zaboravljenog vremena još uvijek su tu. Javila se samo potreba za odmakom u otkrivanju novog u slikastvu. Zapravo  je to pomak prema sažimanju i apstrahiranju slikarskog motiva.

I platna su veća.

- Za takav izražaj idealni su i veliki formati platna. Malo je teže, ali je izazov.

U novom se ciklusu  ističe pozadina.

- Posebno dajem pažnju na sekundarne motive - elemente i simbole koji se pojavljuju u novim radovima kao pozadina.  Elementi i prepoznatljiv rukopis pretvorili su sliku u jedan povećani detalj.

Novi doživljaj.

- Tako doživljavam svoj novi svijet. Način na koji vidim istu priču od prije: ženu iza zamagljenog stakla , veliki cvijet na starom šeširu ili pak gužvu u nekoj ulici...

Ne odustajem od svojeg svjetonazora, kojeg prenosim na platno. On potječe od mojih korijena ...gradskog  „štiha", podsjećajući na mali broj ljudi koji još nosi duh našeg grada. Grada koji „nestaje" i mjenja mentalitet i obzorje.

Ponekad mi se čini da slikari često bilježe svoje vrijeme kako bi se suprotstavili protoku vremena.

- Moje slike će i dalje biti dio vremena koje  pomalo odlazi u zaborav.

Duboko proživljeni doživljaji svijeta, prostora koji nas okružuje i u kojem živimo i stvaramo, volumen prekriven gotovo nevidljivom i neopipljivom opnom protoka vremena, nadahnuto je prikazan na nizu slika ovoga izazovnog ciklusa Koraljke Beker, oplemenjen  vitalnim kolorom koji  izbija iz svakog četvornog centimetra platna, donoseći stvarnost svijeta koji  se mijenja, kontinuirano se preobražavajući, uvijek s novim, obećavajućim , nasmiješenim licima budućnosti.

05.12.2022. 09:30:00
http://metro-portal.hr/apstraktni-ciklus-koraljke-beker/140278/