Metro-portal.hr

objavljeno 01.11.2017. 17:15:00
KONKURENCIJA

Apple više ne želi Qualcomm modeme

Prerano je reći namjeravaju li okrenuti leđa Qualcommu sljedeće godine ili se samo pripremaju za različite scenarije u sudskim sporovima

Apple bira partnere
Apple bira partnere (Arhiva)

Prema izvorima koje citira The Wall Street Journal, Apple je u potrazi za novim dobavljačem modema jer ne planiraju više surađivati s tvrtkom Qualcomm.

Apple razmišlja o suradnji oko modemskih čipova s tvrtkama Intel i / ili MediaTek. Budući da Apple ima uvijek u pripremi dva dobavljača ili više kako bi se izbjegla ovisnost o jednoj strani, lako je moguće da potpišu sporazum s obje kompanije. Promjena bi trebala utjecati na iPad i iPhone modele koji će biti objavljeni u 2018. godini.

Razlog prekida suradnje je multinacionalni pravni spor nad Qualcomm uvjetima licenciranja za Apple. Smatraju da Qualcomm pretjeruje s cijenom licenci

Analitičar Stacy Rasgon rekao je da Appleov potez nije posve neočekivan. Ali prerano je reći  namjeravaju li definitivno okrenuti leđa Qualcommu sljedeće godine ili se samo pripremaju za različite scenarije u sudskim sporovima.

Inače Qualcomm je glavni dobavljač modema i za Samsung i ostale proizvođače. Prošle godine je 59 posto modema u pametnim telefonima došlo od strane Qualcomm, a slijedi ih MediaTek s 23 posto.

Piše: Sanja Ledinek
01.11.2017. 17:15:00
http://metro-portal.hr/apple-vise-ne-zeli-qualcomm-modeme/108313/