Metro-portal.hr

objavljeno 02.04.2018. 17:16:00

Apple se želi iPadom natjecati s Google i Microsoft uređajima u školama

Apple želi ugurati iPad u škole, ali cijena...
Apple želi ugurati iPad u škole, ali cijena... (Apple)

Apple je predstavio 9.7-inčni iPad namijenjen korištenju u obrazovanju. Ovim modelom žele se natjecati s Google Chromebook i nekim proizvodima pokretanim Windows 10 operativnim sustavom.

iPad je nekoć bio omiljen izbor u američkim školama, no u proteklih je nekoliko godina udio Chromebooka porastao je gotovo na 60 posto. iPad ima oko 11 posto udjela, a MacBook samo 4 posto u SAD.u Ostatak pripada Microsoftu.

Ovako mali udio Appleu nimalo se ne sviđa. Sada pokušavaju opet privući obrazovni sektor nudeći 9.7-inčni iPad i namjenske programe za obrazovanje.   

Novi Apple iPad ima aluminijsko kućište i zaslon u retini klasi. Na stražnjoj strani je 8 MP kamera s podrškom snimanja 1080p videozapisa. Može se koristiti za skeniranje dokumenata. Osim toga, iPada ima Touch ID senzor otiska prsta, ugrađeni digitalni kompas, barometar, troosni žiroskop i akcelerometar. Koristi A10 Fusion čip, a Apple obećava trajanje baterije do 10 sati na jednom punjenju.

Posebnost ovog iPada namijenjenog korištenju u obrazovanju, je Apple Pencil - donedavno odlika samo Pro modela. Zahvaljujući naprednim senzorima za mjerenje tlaka i nagiba, Apple Pencil trebao bi pružiti visoku preciznost i ultra-nisku latenciju bez obzira radi li se o rukopisu, crtanju ili snimkama zaslona.

Uz novi iPad dolazi iWork softverski paket koji uključuje programe za obradu teksta, proračunske tablice i prezentacijski softver kako bi se omogućilo učenicima i studentima lakše preuzimanje rukom pisanih bilješki. Također je korisnicima ovog iPada ponuđeno 200 GB besplatnog prostora u iCloudu (barem u SAD-u), umjesto dosadašnjih 5 GB. U međuvremenu Apple je predstavio novu obrazovnu uslugu pod nazivom Schoolwork. Pomaže stvaranje i distribuciju zadataka za učenike ili studente i praćenje napretka.

Cijena?

Učenici, studenti i njihovi roditelji, učitelji, profesori, odgajatelji u domovima i obrazovne ustanove mogu kupiti iPad s 32 GB + Wi-Fi za 299 dolara u više od 25 zemalja. Verzija s 32 GB + LTE košta više. Za Apple Pencil treba odvojiti još 89 dolara, što je samo 10 dolara ispod redovne cijene.

Čini nam se da je cijena ipak prilično visoka s obzirom na za neke modele pod sustavom Windows i Google Chrome. Na primjer, Chromebook koji prodaje tvrtka Dell Technologies Inc, košta 189 USD. Lenovo ima laptop usmjeren na obrazovanje sa sustavom Windows 10 za sličnu cijenu. Ovih dana je Acer najavio tablet koji pokreće OS Chrome za 329 USD i također dolazi s ugrađenim stylusom.

Možda će i neki od 6000 učenika koji na jesen postaju dio eksperimentalna faza kurikularne reforme, dobiti ovaj 9.7-inčni iPad. Sve je moguće. Uostalom, nekoliko škola u Hrvatskoj je opremljeno Apple iPad modelima kao nastavnim sredstvima i pomagalima.

02.04.2018. 17:16:00
http://metro-portal.hr/apple-se-zeli-ipadom-natjecati-s-google-i-microsoft-uredjajima-u-skolama/111272/