Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2022. 11:01:00
STVARNO?

Apple šalje lozinke u povijest

Lozinke su nam vjerojatno napravili najviše problema u povijesti i jedva smo čekali da dođe nešto drugo... a možda je ova Appleova ideja stvarno rješenje

Nove ideje...
Nove ideje... (Arhiva)

Lozinke odlaze u povijest, kaže Apple - njegovi će korisnici se moći prijavljivati putem passkeyja, digitalnog ključa koji nitko neće morati zapamtiti, a koji će se kombinirati s otiskom prsta ili prepoznavanjem lica, prenosi portal Unilad.

Novi sigurnosni proces znači da korisnici Applea neće imati šifre koje bi se mogle pogoditi ili koje bi mogle postati dostupne zbog neke rupe u sigurnosnom sustavu, a moći će se ulogirati jednako brzo kao i prije.

Passkeyjevi će biti pohranjeni na uređajima, ali će putem Appleovog iCloud Keychaina biti sinkronizirani na različitim uređajima. Njih neće moći vidjeti nitko, pa čak ni Apple, što znači da će se smanjiti opasnost od curenja podataka.

Osim toga, Apple bi u budućnosti mogao uvesti passkeyjeve koji bi se mogli koristiti i na uređajima s drugim operativnim sustavima, poput laptopa koji imaju Windowse ili na Androidima.

Ova vijest dolazi nešto više od mjesec dana nakon što je Apple predstavio iOS 16, sljedeću veliku verziju softvera za iPhone, a već se neko vrijeme šuška i o lansiranju novog iPhonea 14, koji bi se u prodaji mogao naći ove jeseni.

07.08.2022. 11:01:00
http://metro-portal.hr/apple-salje-lozinke-u-povijest/138806/