Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2016. 10:31:00
UPS

Apokaliptična upozorenja zbog globalnog zagrijavanja

Znanstvenici predviđaju da bi temperature mogle rasti i više od 7 stupnjeva unutar jednog ljudskog vijeka, što smatraju apokaliptičnim, objavljeno je u srijedu

Prognoze su stvarno tmurne
Prognoze su stvarno tmurne (Shutterstock)

Znanstveno je predviđanje tako crno, navodi Independent, da ga je teško i zamisliti, ali ako su vodeći znanstvenici u području klimatskih promjena u pravu, temperatura našega planeta unutar jednoga bi se ljudskog vijeka mogla povećati i do više od sedam stupnjeva Celzija. To bi, pak, moglo značiti "game over", upozoravaju znanstvenici, posebice uzme li se u obzir i pobjeda Donalda Trumpa, koji gorljivo niječe postojanje globalnog zagrijavanja.

Međuvladinski panel o klimatskim promjenama (IPCC) upozorava da bi, ukoliko ljudi nastave s dosadašnjim načinom života, koji uključuje pretjeranu upotrebu fosilnih goriva, prosječna temperatura Zemlje do 2100. godine mogla porasti između 2,6 i 4,8 stupnjeva Celzija.

Ipak, novo istraživanje, koje je proveo međunarodni tim stručnjaka koji su proučili način na koji se klima Zemlje mijenjala tijekom gotovo 800 tisuća godina, upozorava da je predviđanje IPCC-a itekako podcijenilo klimatsku promjenu.

Razlog leži u tome što vjeruju da je klima mnogo osjetljivija na stakleničke plinove tijekom toplijeg vremena. U članku objavljenom u znanstvenom časopisu Science Advances naveli su da bi se temperatura na Zemlji do 2100. godine mogla povećati od 4,78 do 7,36 stupnjeva Celzija, piše Independent.

Iako dio javnosti odbacuje ideju da će svijet nastaviti trošiti fosilna goriva, emisije se nastavljaju povećavati, a od 1880. godine svijet svjedoči globalnom porastu prosjeka temperature od 1 stupnja Celzija.

Trump je, s drge strane, tijekom kampanje najavio da će, postane li predsjednik, poništiti sve američke planove protiv globalnog zagrijavanja.

Profesor Michael Mann, sa Sveučilišta Penn State kazao je kako je zaključak ove studije vrlo razuman i lako ga je argumentirano obraniti. "Osim toga podržava brigu da bi vladavina Donalda Trumpa mogla značiti kraj za klimu. Pod "kraj za klimu" mislim kontroliranje zagrijavanja ispod opasnih razina (koje su sve temperature više od 2 stupnja godišnje)", rekao je Mann, dodavši da ukoliko Trump postupi sukladno svojim najavama i povuče potpis SAD-a s Pariškog sporazuma, "to bi moglo biti to".

11.11.2016. 10:31:00
http://metro-portal.hr/apokalipticna-upozorenja-zbog-globalnog-zagrijavanja/101270/