Metro-portal.hr

objavljeno 26.03.2013. 20:33:00
AIRS

Aplikacijom za smartphone protiv stresa

Autori projekta kažu da je cilj iskoristiti mobilnu tehnologiju kako bi se rješenja prilagodila korisniku, a ne obrnuto

AIRS vam treba pomoći u borbi sa stresom
AIRS vam treba pomoći u borbi sa stresom (Screenshot)

Iako je već niz istraživanja pokazao da nam pametni telefoni uzrokuju stres, nova aplikacija Android Remote Sensing app, AIRS, razvijena na Cambridgeu, trebala bi napraviti upravo suprotno - osloboditi nas stresa. 

Aplikacija analizira lokaciju osobe, razine buke, zabilješke u kalendaru, e-mailove, SMS-ove, telefonski pozive i vrijme, pa čak i obližnje gužve u prometu kako bi otkrila situacije potencijalno stresne za korisnika.

Emocionalno stanje korisnika prati se upotrebom jezika, točnošću u komunikaciji SMS-om i emailom, a fiziološke se reakcije mogu pratiti EKG-om i senzorom za praćenje srca. 

Aplikacije sve navedene komponente kombinira kako bi kompliciranom formulom izračunala trenutnu i potencijalne razine stresa, nakon čega izdaje upozorenja poput sugestija da se prestanu slati mailovi ili SMS-ovi kako bi se smirili.

Autori projekta kažu da je cilj iskoristiti mobilnu tehnologiju kako bi se rješenja prilagodila korisniku, a ne obrnuto i da ova aplikacija može pomoći u prevenciji bolesti izazvanih prevelikim stresom. 

26.03.2013. 20:33:00
http://metro-portal.hr/aplikacijom-za-smartphone-protiv-stresa/77260/