Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2013. 09:44:00
DISCOVERY

Antonov slijeće na ledenu pistu Sjevernog pola

Odredište: Sjeverni pol nevjerojatna je priča o ljudima koji riskiraju život ka­ko bi izgradili, pokrenuli i naselili najsjeverniji gradu na planeti

Antonov na Sjevernom polu
Antonov na Sjevernom polu (Discovery Channel)

Sjeverni pol jednom godišnje dobiva ledenu pistu na koju slijeće ni manje ni više nego Antonov, najveći zrakoplov na svijetu. Discovery Channel 24. pro­sinca u 22 sata emitira dokumentarac Odredište: Sjeverni pol koji prikazuje kako funkcionira život i organiziranje istraživanja na najsjevernijoj točki Zemlje.

Odredište: Sjeverni pol nevjerojatna je priča o ljudima koji riskiraju život ka­ko bi izgradili, pokrenuli i naselili najsjeverniji gradu na planeti. Jedan mjesec svake godine, bizarni prizor spušta se na polarnu ledenu kapu, samo nekoliko kilometara udaljenosti od samog Sjevernog pola. Padobranci se spuštaju na led i u nekoliko dana transformiraju smrznutu divljinu u  međunarodnu zračnu luku, jedini pristup Sjevernom polu.

U tjednima koji slijede, najveći zrakoplov na svi­jetu Antonov donosi teret za znanstvena istraživanja i ekspedicije, zajedno s istraživačima, slijetanjem na pistu od leda pri iznimno niskoj temperaturi. Pored piste, nalazi se zaleđeni gradić koji se bori za opstanak u jednom od najnegos­toljubivijih krajolika na Zemlji. Tu, na samoj granici svijeta, radi se naporno i teško, kako bi život mogao funkcionirati.

Ne propustite spektakularne prizore Sjevernog pola na Discovery Channelu 24. prosinca u 22 sata. 

23.12.2013. 09:44:00
http://metro-portal.hr/antonov-slijece-na-ledenu-pistu-sjevernog-pola/82324/