Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2018. 16:29:00
NAJAVE

António Reis i Margarida Cordeiro, portugalski filmski vizionari u MM centru

Rad A. Reisa i M. Cordeiro bit će predstavljen u suradnji s Portugalskom kinotekom, a u okviru Kratkih slika, projekta posvećenog inovativnim filmskim strujanjima

Margarida Cordeiro i Antonio Reis
Margarida Cordeiro i Antonio Reis (Kultura promjene)

U četvrtak, 25. listopada u 19:30 u kultnom MM centru prikazuje se film Trás-os-Montes svojevrsnog oca suvremene portugalske kinematografije Antónia Reisa, koji je sa suprugom Margaridom Cordeiro neupitno utjecao na generacije filmskih autora u Portugalu i ostavio neizbrisiv trag na portugalski nezavisni film.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na stranicama i Facebooku MM centra. 

Prve asocijacije pri spomenu portugalske kinematografije za većinu su, vjerojatno, Manoel de Oliviera, Pedro Costa, João Pedro Rodrigues i Joaquim Saphino. Stvaralaštvo svih ovih značajnih autora neupitno je povezano s Antóniom Reisom (1927-1991) koji se zbog originalnosti stila smatra jednim od najvažnijih portugalskih redatelja, no, koji je izvan granica svoje zemlje gotovo nepoznat. Imao je veliki utjecaj na portugalski filmski preporod u post Salazarskom razdoblju i na autore stasale u 80ima i 90ima.

Rèisov je filmski jezik radikalno surov i jedinstven, on je spoj dokumentarizma i fikcije, etnologije i poezije, stvarnosti i fantazije, prošlost i sadašnjost su u vremenskom kontinuitetu. Posebnost njegovog stila očituje se i u istraživanju granica montaže koje proizvode vizualne rime, asocijacije i skrivena značenja. Njegovi su filmovi lirska potraga za dušom portugalske kulture i povijesti kroz mitologiju i ruralni folklor.

Filmski mu opus nije velik, a većinu je filmova stvarao sa suprugom Margaridom Cordeirom (1938). Njihov drugi zajednički film, Trás-os-Montes (1976.), kojeg gledamo u MM-u, dokumentarno je igrani etnografski film, prepun izleta u apstrakciju i literarne sfere u prikazu istoimene sjeveroistočne portugalske provincije, kroz seriju dugačkih kadrova i često odsustvo dijaloga u prikazu tradicionalnih običaja u nestajanju.

Rad A. Reisa i M. Cordeiro bit će predstavljen u suradnji s Portugalskom kinotekom, a u okviru Kratkih slika, projekta posvećenog inovativnim filmskim strujanjima, koji prati tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije.

22.10.2018. 16:29:00
http://metro-portal.hr/antonio-reis-i-margarida-cordeiro-portugalski-filmski-vizionari-u-mm-centru/114990/