Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2011. 20:04:00
ODLUKA

Ante Gotovina dobiva trg ili ulicu u Splitu

Gradsko vijeće ujedno je imenovalo Duška Mucala intendatnom splitskoga HNK, Gotovina počasni građanin

Gotovina
Gotovina (Arhiva)

Jedan od središnjih trgova ili ulica u Splitu nosit će ime Ante Gotovine, odlučilo je splitsko Gradsko vijeće koje je time prihvatilo prijedlog HSP-a, prenosi HIna. Za taj su prijedlog glasovali gotovo svi vijećnici, njih 22 od 25, koliko ih ima Gradsko vijeće. U raspravi prije glasovanja SDP-ov vijećnik Marin Jurjević je rekao kako treba "voditi računa o interesu generala Gotovine" te da ga treba pitati za mišljenje.

Reagirala je neovisna vijećnica Ljubica Vrdoljak, koja je rekla da je to "naknadna pamet" te upitala "zašto SDP-ova vlast nije vodila računa o interesu generala Gotovine kad je prihvatila jurisdikciju Haaškog suda" nad vojno-redarstvenom operacijom Olujom. Dogradonačelnik Jure Šundov, predstavivši se kao suborac i suradnik generala Gotovine, rekao je kako treba prihvatiti i prijedlog HSP-a da se jedan od glavnih trgova ili ulica u Splitu imenuje po Gotovini, a i Jurjevićev prijedlog da o tomu treba pitati generala Gotovinu.

Na pitanje je li odsutnost gradonačelnika Keruma sa sjednice kad se raspravljalo o tom prijedlogu znak da je nezadovoljan što mu je HSP "ukrao" ideju, Šundov je odgovorio niječno te dodao kako gradonačelnik "podupire inicijativu da se po Gotovini imenuje trg ili ulica i da ga se proglasi počasnim građaninom Splita, u čemu nije bitna stranačka pripadnost".

Mucalo imenovan intendantom splitskog HNK

Gradsko je vijeće danas imenovalo Duška Mucala intendatnom splitskoga HNK na prijedlog Kazališnog vijeća. Za Mucala je glasovalo 12 vijećnika, sedam ih je bilo protiv, a dvoje vijećnika HDZ-a i jedan HSP-a bojkotorali su glasovanje tako što su izišli iz dvorane. Za pravosnažnu odluku bila je potrebna većina nazočnih vijećnika. Prije glasovanja raspravljali su vladajući iz Hrvatske građanske stranke (HGS), koji su branili Mucala i isticali da je za šest mjeseci kao obnašatelj dužnosti intendanta "stvorio pozitivno ozračje" u splitskome HNK, s vijećnicima SDP-a i HNS-a koji su isticali da Mucalo nema stručne kvalitete potrebne za intendanta.

Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić rekla je nakon glasovanja kako je potrebno da ministar kulture Jasen Mesić potvrdi današnje imenovanje Mucala za intendanta

21.04.2011. 20:04:00
http://metro-portal.hr/ante-gotovina-dobiva-trg-ili-ulicu-u-splitu/58012/