Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2016. 18:01:00
BOLEST

Anoreksija - što je zapravo?

Mentalna anoreksija, koja pogađa uglavnom mlade djevojke, ne temelji se na strahu od debljanja nego na uživanju u mršavljenju i mogla bi biti uvrštena u registar bolesti ovisnosti

Anoreksija je izuzetno opasna
Anoreksija je izuzetno opasna (Arhiva)

Anoreksija, rijedak poremećaj s genetskom komponentom najčešći je kod djevojaka i pogađa između 0,2 i 0,5 posto populacije u dobi od 13 do 25 godina, navodi jedan od autora studije, profesor Philip Gorwood iz klinike Sent-An u Parizu.

Prema Gorwoodovim riječima, anoreksija, koja je mnogo češća od bulimije, ima veću stopu smrtnosti od drugih mentalnih bolesti koje dovode do samoubojstva, bipolarnog poremećaja i šizofrenije.

"Ni u jednoj zemlji ne postoji registriranii lijek za anoreksiju, što znatno otežava njeno liječenje", rekao je Gorwood.

Rezultati ranijih istraživanja, provedenih na obiteljima i blizancima, pokazali su da anoreksija ima visok stupanj nasljednosti koji iznosi 70 posto, ali da za tu bolest ne postoji gen, već samo genetska predispozicija, kazao je Gorwood.

Gen koji se najčešće povezuje s anoreksijom upravlja lučenjem proteina BDNF-a, važnog za očuvanje neurona i neuroplastičnosti, sposobnosti mozga da se regenerira dodao je on.

Prema priručniku Američke asocijacije za psihijatriju, dijagnosticiranje tog teškog poremećaja zasniva se na tri međunarodna kriterija: smanjenom unošenju hrane koje dovodi do gubitka težine, deformiranoj percepciji vlastitog tijela i intenzivnom strahu od debljanja.

Autori studije, međutim, tvrde da je anoreksija više ovisnost nego fobija, pozivajući se na rezultate analize spontanih reakcija 70 pacijenata i 20 žena dobrog zdravstvenog stanja na slike osoba različite tjelesne težine.

Slike osoba normalne težine izazvale su kod pacijenata reakcije slične onima kod zdravih ispitanika, dok su slike mršavih osoba dovele do naglog i pojačanog znojenja kod pacijenata, što znanstvenici objašnjavaju prisustvom specifičnog oblika gena.

Autori studije na rezultatima ovih analiza temelje i svoju preporuku da anoreksija bude uvrštena u registar bolesti ovisnosti, što će, po njihovom mišljenju, poboljšati terapijski pristup toj bolesti.

08.06.2016. 18:01:00
http://metro-portal.hr/anoreksija-sto-je-zapravo/98544/