Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2012. 22:16:43
PRIMIRJE

Annan prijavio UN-u da se Sirija ne drži dogovora

Kofi Annan je Vijeću sigurnosti UN rekao da Sirija nije u potpunosti ispunila uvjete primirja

Fotografija vijesti

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Kofi Annan u četvrtak je Vijeću sigurnosti UN rekao da Sirija nije u potpunosti ispunila uvjete primirja, rekla je veleposlanica SAD-a pri UN-u Susan Rice, javlja Hina.

"Gospodin Annan je potvrdio da ono što se danas dogodilo ne predstavlja puno poštivanje uvjeta od strane sirijske vlade, jer su sirijske snage ostale u i oko urbanih središta", rekla je Rice koja predsjeda Vijećem sigurnosti u travnju. "On je naglasio da se sirijske postrojbe i oklopna vozila moraju odmah vratiti u vojarne", rekla je.

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton u četvrtak je rekla da su ministri vanjskih poslova skupine G-8 pozdravili izvješće Kofija Annanu koje ocjenjuje da se nasilje "barem za sada stišalo".

Clinton je novinarima nakon sastanka ministra u Washingtonu rekla da je primirje u Siriji važan korak, ali da je to samo jedan element Annanovog plana i dodala da taj plan nije "meni opcija" te da humanitarne organzacije moraju imati pristup Siriji.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i predsjednik SAD-a Barack Obama pozvali su Siriju da u potpunosti poštuje mirovni plan i obećali pojačati svoje napore za okončanje nasilja u toj zemlji, uključujući korake u Vijeću sigurnosti UN-a

"Dva predsjednika su zatražila od sirijskog režima da strogo i bez preduvjeta poštuje svoje obveze prema planu izaslanika Arapske lige i UN-a. Režim će se suditi po njegovim djelima", kaže se u izjavi objavljenoj nakon telefonskog razgovora dva predsjednika.

Pariz je ranije najavio da će se obratiti Vijeću sigurnosti ako Damask ne provede mirovni plan od šest točaka koji uključuje i političku tranziciju.

"Sarkozy i Obama su se s njihovim partnerima, naročito arapskim, dogovorili pojačati napore da se konačno okonča gruba represija nad sirijskim narodom kako bi se mogla pružiti humanitarna pomoć... Oni koji su počinili nasilna djela morat će odgovarat za svoje zločine", stoji u izjavi.

12.04.2012. 22:16:43
http://metro-portal.hr/annan-prijavio-un-u-da-se-sirija-ne-drzi-dogovora/69997/