Metro-portal.hr

objavljeno 11.04.2012. 11:41:00
NAIVNO?

Annan ipak optimist oko prekida vatre u Siriji

"Primio sam vladina jamstva da će poštovati prekid vatre. Budu li ga svi poštovali, mislim da će se do četvrtka u šest ujutro stanje na terenu popraviti", rekao je Annan

Fotografija vijesti

Sirijska vlada pružila mi je jamstvo da će poštivati prekid vatre s pobunjenicima, rekao je specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan, manje od 24 sata prije kraja roka za prekid nasilja, prenosi Hina.

"Primio sam vladina jamstva da će poštovati prekid vatre. Budu li ga svi poštovali, mislim da će se do četvrtka u šest ujutro stanje na terenu popraviti", rekao je Annan tijekom posjeta Teheranu gdje traži potporu za svoj plan koji već podupiru UN i Arapska liga.

Sirijske snage u utorak su nastavile napade na protivnike režima predsjednika Bašara al-Asada i pritom su sasvim ignorirale međunarodni mirovni plan prema kojemu su vojnici morali prestati pucati i povući se iz urbanih područja.

Na konferenciji za novinare održanoj zajedno s iranskim ministrom vanjskih poslova Ali Akbarom Salehijem, koju je prenosila televizija, Annn je rekao kako je važno da regionalne vlade surađuju sa Sirijoim na rješavanju krize i dodao da bi i Iran mogao biti dio toga rješenja.

Službeni je Teheran podupro Annanov plan od šest točaka pod uvjetom da ne zahtijeva i odlazak predsjednika Bašara al-Asada, najbližega iranskoga saveznika u arapskome svijetu.

"Sirijskoj vladi treba pružiti mogućnost da pod vodstvom Bašara al Asada počne s promjenama", rekao je šef iranske diplomacije Salehi. Istaknuo je, kako prenosi AFP, da Iran "podupire reforme koje je sirijska vlada obećala, posebno slobodu djelovanja političkih stranaka i slobodne izbore".

Annan je na pitanje novinara o pozivima Katara i Saudijske Arabije da se sirijski pobunjenici naoružaju, ocijenio kako bi daljnja militarizacija sukoba u Siriji bila pogubna.

"Svaka daljnja militarizacija sirijskog pitanja bila bi pogubna", naglasio je Annan.

11.04.2012. 11:41:00
http://metro-portal.hr/annan-ipak-optimist-oko-prekida-vatre-u-siriji/69944/