Metro-portal.hr

objavljeno 02.07.2010. 11:48:00
KAO IZ FILMA

Anna Chapman: Profil ruske špijunske ljepotice

Anna Chapman predivna je 28-godišnja Ruskinja s kvocijentom inteligencije 162, kćer diplomata, te profinjenog ukusa za luksuz

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Facebook)

Također ima i žicu za romantično, a za svojeg engleskog dečka udala se samo nekoliko mjeseci nakon upoznavanja. S takvim atributima nije ni čudno da su je prozvali stvarnom Bondovom djevojkom. Prošli je vikend uhićena u New Yorku pod sumnjom da špijunira za Rusiju.

Anna Kushchenko, što joj je djevojačko prezime, rođena je u industrijskom ruskom gradu Volgogradu, koji se tada zvao Staljingrad. Otac Vasily je bio diplomat, a majka Irene učiteljica matematike. Pohađala je umjetničku školu u Volgogradu, a dobila je i nagradu za projekt o Sovjetskom savezu. Nakon srednje škole studirala je na People's Friendship University u Moskvi, jednom od top sovjetskih sveučilišta, te diplomirala kao prva u klasi, 2004.

U ljeto 2001. putovala je u London gdje je upoznala svojeg supruga, Alexa Chapmana. Par se ubrzo vjenčao u Moskvi 2002. bez znanja roditelja.

Ako su Alexove tvrdnje točne, Annina jaka vezanost za oca i domovinu prevagnula je na kraju. Dodaje kako ga ˝zastrašujući˝ Vasily Kushchenko nikad nije prihvatio. ˝Nije vjerovao nikome. Pitao me zašto sam odabrao Ruskinju za ženu i što radim ovdje. Anna mi je rekla kako je njezin otac visoko pozicioniran u KGB-u. Dodala je da je bio agent u Sovjetskom savezu.˝

Mladi par se vratio u London gdje su živjeli u iznajmljenom stanu. Anna je u međuvremenu radila kao tajnica i u banci, da bi 2005. brak počeo dolaziti u probleme, kada je postala vrlo tajnovita, te odlazila na sastanke s ˝ruskim prijateljima˝. Ti su je sastanci očito transformirali iz osobe koja nikad nije bila materijalistički usmjerena, u osobu koja je imala pristup velikim količinama novca, te se hvalila svojim utjecajnim prijateljima. Postala je arogantna i antipatična, te se par 2006. razveo.

Ubrzo se preselila u New York gdje je počela živjeti životom milijunaša, te se družila s poslovnim ljudima i elitom. No u realnosti, kompanija koju je osnovala, Property Finder Ltd, stalno je bila u minusu, navodi Alex. Onda je prošle godine, u periodu od nekoliko tjedana zapošljavala 50 ljudi i posao je cvjetao. ˝Očito je da je u posao odnekuda uloženo mnogo novaca, no nisam imao informacije o tim detaljima.˝

FBI vjeruje kako je poslana u SAD da se ubaci u političke krugove i špijunira. Prema optužnici, uhvaćena je kako komunicira s ruskom obavještajnom službom SVR, koristeći bežićnu vezu u Starbucksu. Dva mjeseca kasnije uhvaćena je kako isto radi u knjižari. Obitelj i prijatelji tvrde da Anna nije špijunka.

02.07.2010. 11:48:00
http://metro-portal.hr/anna-chapman-profil-ruske-spijunske-ljepotice/43825/