Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2019. 10:28:00
KINO PROGRAM

Animafest Zagreb u kinu Kinoteka

Do 8. lipnja u kinu Kinoteka uživajte u najboljim animiranim filmovima iz svijeta

Animafest i u Kinoteci
Animafest i u Kinoteci (Kinoteka)

Aktualno izdanje Animafesta Zagreb dio svog programa prikazuje i u kinu Kinoteka, gdje sve do 8. lipnja možete uživati u najboljim animiranim pričama iz cijeloga svijeta.

Iz programa Veliko natjecanje dugometražnog filma u kinu Kinoteka 3. i 6. lipnja ne propustite pogledati dinamični ratni film s antiratnom porukom, nagrađen Europskom filmskom nagradom i Goyom te premijerno prikazan u Cannesu, Jedan dan života Raúla de la Fuentea i Damiana Nenowa. Riječ je o adaptaciji istoimene publicistike poljskog novinara Ryszarda Kapuścińskog i dokumentarnom djelu o građanskom ratu u Angoli, nastalom u koprodukciji pet europskih zemalja.

U istoj godini kao i Jedan dan života, ali na drugim meridijanima - u Kambodži u vrijeme vladavine Crvenih Kmera, odvija se još jedan povijesni, hladnoratovski, ali prije svega obiteljski film - Funan Denisa Doa, pobjednik festivala u Annecyju. Funan je, između ostalog, i emocionalna priča o preživljavanju te zadržavanju humanosti u uvjetima nasilja, gladi i razdvojenosti.

Funan je na rasporedu 4. lipnja, kao i biografski film posvećen najvećem filmskom nadrealistu - Buñuel u labirintu kornjača Salvadora Sima, o nastanku Buñuelova dokumentarnog filma Zemlja bez kruha. Ovaj moderni animirani film u španjolsko-nizozemskoj koprodukciji donosi, osim izvrsne karakterizacije protagonista, i brojne reference na preostalo stvaralaštvo nadrealističkog genija, kao i prikaze njegovih snova, sjećanja i intime.

Kriminalističko-artistički film Ruben Brandt, kolekcionar Milorada Krstića koji se zasniva na otkačenoj premisi o psihoterapiji krađom umjetnina iz velikih svjetskih muzeja gledamo 5. lipnja. Psihoanalitički triler s elementima noira rukom je tijekom više od šest godina na računalu crtalo 150 animatora, stvarajući time i leksikon redateljevih slikarskih, filmskih, dramskih i glazbenih inspiracija, među kojima Picasso, kada je riječ o oblikovanju likova, svakako zauzima počasno mjesto.

Iz Japana stiže impresivan anime u kombinaciji 3D-a i klasične animacije, Aragne: Grimizni znak Sakua Sakamota - psihološki horor koji prati studenticu Rin u tjeskobnom iznajmljenom stanu, smještenom u "problematičnoj" četvrti. Ovaj vizualno spektakularan film, pun zločina, duhova, čudovišta, šamana i misterija, možete pogledati, također, 5. lipnja.

Film Daljine, mladog latvijskog autora Gintsa Zilbalodisa, koji pripovijeda arhetipsku priču o putovanju kući, prateći avanture dječaka koji na motoru savladava fizičke i metafizičke prepreke uz pomoć malog ptičjeg prijatelja na repertoaru je 6. lipnja.

Kanadski Ville Neuve Félixa Dufour-Laperrièrea je crno-bijela obiteljsko-psihološka etida koja se odvija na pozadini društveno-političkih gibanja te spaja kolektivne i intimne razine u karakterističnom Québécois kontekstu. Priča o pokušaju ponovnog povezivanja s bivšom suprugom i sinom, nadahnuta novelom Raymonda Carvera, u potpunosti je realizirana rukom iz više od 80 000 crteža, s naročitim senzibilitetom za sumorne vremenske prilike i psihološki nijansiranu karakterizaciju.

U stop-animaciji gledamo čileanski horor film Kuću vukova Joaquína Cociñe i Cristóbala Leóna, nadahnut njemačkim kultom Colonia Dignidad koji je u Čileu vodio manijakalni zlostavljač Paul Schäfer. Djelo koje horor, bajku i folklor odvlači u vode angažiranog filma, u filmskoj se formi alegorijski dotiče ne samo bogate i uznemirujuće junakinjine podsvijesti, već i diktature, propagande, religije, kultizma i rasizma. Ville Neuve i Kuća vukova prikazuju se 8. lipnja.

Uz Veliko natjecanje dugometražnog filma, u kinu Kinoteka možete pogledati i izbor filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma, Nagrade Emile - europske nagrade za animaciju, Natjecanja filmova za djecu i Obiteljskog programa.

Više o programu Animafesta doznajte na službenim festivalskim stranicama.

Cijena ulaznice za projekcije u sklopu programa Veliko natjecanje iznosi 30 kuna. Cijena ulaznica za ostale projekcije iznosi 25 kuna, dok je ulaz na programe Nagrada Emile - europska nagrada za animaciju te Obiteljski program Najbolje od 9. VAFI-ja slobodan. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina Kinoteka (od 9 do 22 sati) ili online na https://animafest.kupiulaznicu.hr

03.06.2019. 10:28:00
http://metro-portal.hr/animafest-zagreb-u-kinu-kinoteka/118826/