Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2011. 14:45:13
KREĆE 31. SVIBNJA

"Animafest" dovodi odlične svjetske filmove i istaknute goste

Među gostima je i David Silverman, redatelj američkog serijala "Simpsoni", koji će u Zagrebu predstaviti istoimeni film

Uz izbor ponajboljih filmova iz recentne svjetske produkcije animiranog filma, Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, što će se održati od 31. svibnja do 5. lipnja u kinima "Europa" i "Tuškanac", dovodi istaknute animatore, među kojima je i David Silverman, redatelj američkog serijala "Simpsoni", koji će u Zagrebu predstaviti istoimeni film.

U velikom natjecanju dugometražnog izdanja festivala prikazat će se devet animiranih filmova, odnosno presjek najvrednijih i najvažnijih radova nastalih u posljednje tri godine diljem svijeta, rekla je Vjera Matković, producentica "Animafesta" na današnjoj konferenciji za novinare.

Konkurencija donosi film "Doviđenja, gospodine Christie" najnoviji uradak "zagrebačkog miljenika, kontroverznog i uvijek zabavnog" Phila Mulloya, prvi srpski dugometražni animirani film "Technotise: Edit i ja" Alekse Gajića te najnoviju uspješnicu studija "Folimage", triler "Život jednog mačka".

Za nagrade će se natjecati još ljubavna priča i posveta kubanskoj glazbi "Chico i Rita" Oskarovca Fernanda Truebe i dizajnera Javiera Mariscala, prvi kineski nezavisni animirani film "Piercing I" Liua Jiana, najskuplji švedski animirani film dosad, "Metropia" Tarika Saleha, "Ružno pače" Garrija Bardina, "Moj pas Tulip" Paula i Sandre Fierlinger i "Kerity, kuća bajki" Dominiquea Monferyja.

Novi umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić izdvojio je retrospektivni program "Majstori animacije", posvećen nizozemskom animatoru Paulu Driessenu, koji je uz Silvermana i hrvatsku ilustratoricu i autoricu stripova Dunju Janković, član ovogodišnjeg žirija.

Driessen, koji je po Šuljićevim riječima s godinama sve bolji, proslavio se još krajem šezdesetih radeći na filmu o Beatlesima "Žuta podmornica", koji će Animafest prikazati u glazbenom programu. Tom dobitniku "Animafestove" Nagrade za životno djelo iz 2002. priredit će se dva programa kratkometražnih filmova i projekcija njegovog dugometražnog filma "Tiki-Tiki" iz 1971.

Ukupno će se na festivalu prikazati 69 filmova, 22 dugometražna i 47 kratkometražnih. Širi uvid u svjetske trendove dat će program "Svjetska panorama", a značajan prostor dobit će i filmovi za najmlađe u popratnom programu besplatnih projekcija kratkometražnih radova bez titlova.

Treći regionalni forum za razvoj dugometražnih projekata održat će se u okviru festivala i programa Animafest Pro od 2. do 4. lipnja, namijenjenog profesionalcima iz filma i animacije s ciljem olakšavanja produkcije i distribucije animiranog filma u srednjoj i istočnoj Europi.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi o hrvatskim sudionicima Foruma, filmu "Mechanical Figures Inspired by Tesla" koji je predstavila Helena Bulaja, animatorica, autorica i producentica tog dugometražnog animiranog projekta i Dino Krpan, producent filma "Cvrčak i Mrvica".

Premijerno je prikazana ovogodišnja festivalska špica, koju je tradicionalno napravio mladi hrvatski animator, a ove godine za taj je posao izabran Dalibor Barić koji radi kolaže, glazbene spotove, stripove i filmove.

24.05.2011. 14:45:13
http://metro-portal.hr/animafest-dovodi-odlicne-svjetske-filmove-i-istaknute-goste/59210/