Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2011. 20:43:12
HOLLYWOODSKA POSJETA

Angelina Jolie posjetila izbjeglice iz Sirije

"Dobrodošla dobra vilo svijeta", poručili su izbjegli Sirijci Angelini Jolie na tursko-sirijskoj granici

Angelina Jolie
Angelina Jolie (Getty Images)

Veleposlanica dobre volje UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR), glumica Angelina Jolie, sastala se u petak na tursko-sirijskoj granici sa sirijskim izbjeglicama koji su je dočekali uzvicima "Dolje sirijski režim!".

Filmska zvijezda stigla je u izbjegličko naselje u Altinoezueu (pokrajina Hatay, na jugu zemlje) u vozilu sa zatamnjenim staklima u konvoju u kojemu je bilo više automobila i u pratnji velikog broja turskih policajaca.

Odmah po dolasku ušla je u šatorsko naselje u kojemu živi oko 1.400 izbjeglica i u koje novinarima nije dopušten pristup, kako bi razgovarala sa sirijskim izbjeglicama, među kojima je veći broj djece.

Na velikom plakatu na ulazu u izbjeglički logor pisalo je na engleskom: "Dobrodošla dobra vilo svijeta", a stanovnici su pohrlili na balkone i na terase zgrada preko puta logora kako bi je mogli vidjeti.

"Dolje sirijski režim!", uzvikivali su na arapskom izbjeglice u logoru, po njezinu dolasku. U Altinoezueu je jedno od pet šatorskih naselja u Turskoj u kojima je smješteno 9.700 sirijskih izbjeglica.

U gušenju prosvjeda u Siriji ubijeno je 1.200 ljudi, a deset tisuća je uhićeno otkako su u ožujku počeli prodemokratski prosvjedi, po UN-u i nevladinim organizacijama.

17.06.2011. 20:43:12
http://metro-portal.hr/angelina-jolie-posjetila-izbjeglice-iz-sirije/60277/