Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 10:24:47
NAFTA I IRAN

Angela Merkel krenula u posjet zemljama Perzijskog zaljeva

Merkel će u četiri dana posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, Katar i Bahrein

Angela Merkel
Angela Merkel (Getty Images)

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u ponedjeljak navečer u Abu Dhabi, prvu postaju na njezinu putovanju četirima zemljama Perzijskog zaljeva bogatim naftom, među kojima je i Saudijska Arabija, najjača članica OPEC-a.

Na početku svog četverodnevnog putovanja tijekom kojega će još posjetiti Katar i Bahrein, Merkel je u zračnoj luci dočekao ministar za gospodarstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAR) Sultan al-Mansuri, javlja službena agencija Vam.

"Među stanovnicima ovdje vlada velika uznemirenost" zbog iranskog nuklearnog programa, rekla je Merkel nakon susreta s čelnicima UAR-a.

"Očito je koliko narod želi Iran koji ne pokušava nabaviti nuklearno oružje", dodala je.

Tijekom boravka u UAR-u Merkel treba posjetiti Masdar city, grad u emiratu Abu Dhabiju u kojemu nema ispuštanja ugljikova dioksida, projekt u izgradnji vrijedan 22 milijarde dolara koji bi trebao biti dovršen 2015. U njemu će živjeti 50.000 stanovnika i za sve potrebe će koristiti obnovljivu energiju, uglavnom sunčevu.

Ujedinjeni Arapski Emirati, za koji je utvrđeno da posjeduje zalihe nafte od 97,8 milijarda barila (peti u svijetu), glavni su trgovački partner Njemačke na Bliskom istoku, s trgovačkom razmjenom od 8,5 milijarda dolara u 2008. godini. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 10:24:47
http://metro-portal.hr/angela-merkel-krenula-u-posjet-zemljama-perzijskog-zaljeva/40847/