Metro-portal.hr

objavljeno 06.09.2012. 12:41:00
DOSTA MU JE

Andy Roddick završio tenisku karijeru

Bivši prvi tenisač svijeta okončao je svoju igračku karijeru porazom u 4. kolu ovogodišnjeg US Opena

Fotografija vijesti

"Uživao sam u svakom trenutku. Bila je to vožnja s mnogo uspona i padova i prekrasnih momenata", rekao je Roddick u obraćanju publici na prepunom stadionu Arthur Ashe nakon poraza od Del Potra. U "mirovinu" ga je poslao pobjednik US Opena  otprije tri godine, Argentinac Juan Martin Del Potro svladavši ga sa 6-7 (1), 7-6 (4), 6-2, 6-4 u 4. kolu 

Roddick je svoje najveće uspjehe ostvario u dobi od 21 godine kada je u rujnu 2003. osvojio svoj jedini "Grand Slam" naslov, US Open, a kasnije je te godine postao i prvi igrač svijeta. Takvi rezultati na početku karijere označili su ga kao mogućeg nasljednika velikih američkih prvaka poput Johna McEnroea, Jimmyja Connorsa, Petea Samprasa i Andrea Agassija, ali Roddick je imao nesreću da se istovremeno pojavio i vjerojatno najbolji igrač svih vremena, Švicarac Roger Federer. Federer je svoj prvi "Grand Slam" naslov osvojio samo dva mjeseca prije Roddicka, u Wimbledonu 2003., te trenutačno u svojoj kolekciji ima 17 pobjeda na najvećim teniskim turnirima. Roddick i Federer su se u finalima sreli četiri puta i sva četiri puta slavio je Švicarac. Tri puta u Wimbledonu, 2004., 2005. i 2009., te jednom na US Openu, 2006.

"Tako su se 'podijelile karte', ali ovakvu sam karijeru mogao samo sanjati. Mislim, koliko igrača dobije priliku igrati u finalu Wimbledona, US Opena ili biti dio pobjedničke momčadi u davis Cupu?", kazao je Roddick.

U karijeri je Roddick ukupno osvojio 32 turnira, posljednji u srpnju ove godine u Atlanti, a 2007. godine je predvodio reprezentaciju SAD-a do naslova pobjednika Davis Cupa. Usto je većim dijelom svoje karijere bio najbolje rangirani američki igrač.

Najveće razočaranje u Roddickovoj karijeri vjerojatno je poraz u finalu Wimbledona 2009. godine kada je od Federera izgubio peti set sa 14-16. Nakon tog poraza ustvari je krenula njegova silazna putanja.

Roddick je na svojoj oproštajnoj konferenciji za novinare izjavio i kako bi se njegovi nasljednici morali znati nositi s velikim očekivanjima javnosti.

"Ja sam prihvatio činjenicu kako dolazim iz zemlje koja je u povijesti imala najviše uspjeha u tenisu što nosi određena očekivanja i sigurno nikada nisam želio bježati od pritiska. Znao sam se nositi s njim. Ništa nisam uzimao zdravo za gotovo i mislim da sam radio na pravi način".

Poznat po svojoj duhovitosti, Roddick je na pitanje kako bi želio biti upamćen odgovorio:

"Želio bih kad bi svi rekli kako sam bio sjajan. A sad idem proslaviti odlazak u mirovinu i sigurno se neću protiviti pivu ili desetak njih".

06.09.2012. 12:41:00
http://metro-portal.hr/andy-roddick-zavrsio-tenisku-karijeru/73748/