Metro-portal.hr

objavljeno 14.02.2009. 14:39:03
SINDIKALNA PRIČA

Andrzej Wajda priprema film o Lechu Walesi

Redatelj smatra da je nakon 20 godina došlo vrijeme za odavanje počasti.

Lech Walesa
Lech Walesa (Corbis)

Poljski redatelj Andrzej Wajda (82) izjavio je u petak na 59. Berlinaleu da priprema film o Lechu Walesi, svom "prijatelju", bivšem poljskom predsjedniku i utemeljitelju Solidarnosti, prvog neovisnog sindikata sovjetskog bloka.

Wajda koji sa svojim filmom "Sweet rush" sudjeluje u natjecateljskom dijelu međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji se završava u subotu dodjelom Zlatnog medvjeda, rekao je kako je dvadeset godina nakon pada Berlinskog zida došlo vrijeme da se oda počast dobitniku Nobelove nagrade za mir za 1983. i bivšem poljskom predsjedniku (1990.-1995.).

"Walesa je naš narodni junak, bez obzira na pogreške koje je načinio dok je bio na dužnosti", rekao je Wajda novinarima.

"Pamtim Berlinski zid, pamtim bodljikavu žicu. To što smo danas došli iz slobodne zemlje, velikim dijelom možemo zahvaliti upravo njemu", rekao je redatelj koji je o Walesi govorio kao o "prijatelju".

"Danas o njemu kruže svakojake glasine i laži. Želim ga braniti najbolje što znam, a to ću učiniti tako da snimim film o njemu", dodao je.

Lani su dvojica povjesničara objavila knjigu u kojoj Walesu optužuju da je surađivao s komunističkom tajnom policijom. (hina/metro-portal)

14.02.2009. 14:39:03
http://metro-portal.hr/andrzej-wajda-priprema-film-o-lechu-walesi/14922/