Metro-portal.hr

objavljeno 22.09.2018. 12:47:00
NAJAVE

Anđelo Jurkas - razgovor i premijerno prikazivanje sirovog film u nastajanju s tematikom djece u odgojnim domovima

Ovo je priča o životu dječaka štićenika Odgojnog doma na Malom Lošinju i po Hrvatskoj...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vintage Industrial)

U nedjelju 23. rujna ulovi ekskluzivnu premijeru dokumentarnog filma u nastanku, sirovih nemontiranih materijala. Pogledajte sirovu projekciju Anđela Jurkasa 'Sutra ću biti', koji govori o štićenicima odgojnih domova u Hrvatskoj uz razgovor s autorima o problematici maloljetne delinkvencije i "popravnih domova"...

'Tko sam ja' naslov je sastavka danog štićenicima Odgojnog doma na Malom Lošinju. Prva rečenica koju je napisao Branko bila je: 'Ja sam ptica koja leti u beskonačnost. Beskonačnost koja ima taj neki sjaj lošeg početkom života...' nastavio je opisivati svoje danas jedan od dječaka podvedenih pod djecu s poremećajima u ponašanju. Iza tih rečenica stoji nekoliko iznimno potresnih osobnih priča mladića s margina koji žele postati cijenjeni muškarci, priznati članovi društva, dokazani u svojim težnjama i snovima.

Ovo je priča o životu dječaka štićenika Odgojnog doma na Malom Lošinju i po Hrvatskoj. Njihovom životu. Snovima. Nadama. Težnjama. Strahovima. Sumnjama. Krizama odrastanja. Izazovima. Kako od klinaca koji su u startu imali manje prilike postaju muškarci

SINOPSIS:

Kroz razgovor s djelatnicima Doma svjedočimo o situacijama: 
'U Dom dolaze dječaci s rješenjima nadležnih Centara za socijalnu skrb, presudama sudova zbog kaznenih djela ili naredbom nadležnog Ministarstva ako je problematika toliko složena da ga neće niti jedna ustanova. Mi smo zadnja stepenica prije penalnog sustava, sljedeće je Odgojni zavod Turopolje, zatvor za maloljetnike i mlađe punoljetnike. Imali smo svega: nekoliko dječaka zbog ubojstva, posljednji je bio mlađi od 16 kad je ubio. Po tadašnjem zakonu prije navršenih šesnaest nije se moglo u zatvor, zbog njega se mijenjao zakon. Na šesnaesti rođendan došli su pravosudni policajci po njega.

Jedan nam se štićenik objesio u sobi dok su ostali gledali utakmicu, tuge koliko hoćeš. No, većina su djeca iz obitelji ovisnika, dilera, nasilnika, ostavljeni u smeću, na snijegu, pa cak i u zoološkom vrtu kao bebe, seksualno zlostavljana djeca, djeca rođena kao plod silovanja, djeca koja su bila prisutna kad je tata ubio mamu, kad je mama zaklala baku, strašne scene koje su ostavljale tragove na njihovu psihu. U ovom centru ih se pokušava rehabilitirati. 
U mojih skoro dvadeset i pet godina rada bio je samo jedan dječak do kojeg ničim nisam mogla doprijeti, ali većina ih uspije stati na noge. Pun ih je Lošinj. Ostanu raditi, ožene se, imaju obitelji, žive svoj život dalje kako znaju i mogu.

A što se djelatnika tiče, ima predivnih ljudi, samozatajnih, požtrvovnih, ali i onih koji djecu izrabljuju, ponižavaju, vrijeđaju, koji svoje osobne interese i međusobna druženja stavljaju kao prvi i jedini razlog svakodnevnog dolaska na posao, koji za vrijeme radnog vremena rade u fušu svoje privatne poslove. Rekla bih da smo u ovom crno bijeli svijet. Ima nešto i onih sjedi drvo na drvo i čekaj da dođe plaća i onda kukaj kako ti je mala.

Dječaci žive u uvjetima koji su potpuno neprimjereni njihovim potrebama. Stare, ogromne kuće, neodržavane. Imamo pet kuća u kojima oni jedu i spavaju, a škola je interna u posebnoj zgradi. Imamo metalsku i stolarsku radionicu, posebni objekti, dobro opremljeni, imamo ugostiteljski praktikum, odlično opremljen. Ono što je važno da svaki od njih koji završi školu i koji želi ostati na Lošinju ima priliku za to. Odlično surađujemo s nekim obrtnicima, ali i s velikom firmom Lošinjska plovidba, imaju odličnog, empatičnog, suradljivog direktora, mnoge je spasio od ulice. Eto tako, moja frendica ima privatnu školu stranih jezika uključuje ih besplatno na tečajeve jezika koji ih zanimaju...'

Kroz individualne portrete i ispovijesti bivših i sadašnjih štićenika ispričat ćemo drugu vizuru iz života punog prepreka i savladavanja tih prepreka. Kroz razgovore s djelatnicima Doma, zatim stručnjacima iz područja psihologije, sociologije i kriminalistima ispričati priču o rehabilitaciji klinaca u društvo i usmjeravanju kako ne odustajanje i trud i nada daju rezultate pori gradnju osoba.

Snimanje: Proljeće/ljeto 2018/2019. 
Produkcija: DOP Produkcija/Penx media

22.09.2018. 12:47:00
http://metro-portal.hr/andjelo-jurkas-razgovor-i-premijerno-prikazivanje-sirovog-film-u-nastajanju-s-tematikom-djece-u-odgojnim-domovima/114485/