Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2019. 09:01:00
MLJAC

Ananas - voće iz zdravog raja

Fascinantna je činjenica da samo 1 šalica ananasa, koja ima 82 kalorije, sadrži čak 181% potrebnog dnevnog unosa vitamina C

Čudesno je zdrav
Čudesno je zdrav (Arhiva)

Ananas potječe iz južne Amerike, ali najviše ananasa koje kupujete u trgovinama dolazi iz sjeveroistočne Azije, većinom s Filipina i Tajlanda. Možete ga jesti na pizzi, u smoothieju, u mnogim salata pa čak i u kebabu (kako mesnom, tako i veganskom). Ukusan je sam ili u kombinaciji s drugim voćem.

Što se tiče sastava, 86% ananasa čini voda, 13% ugljikohidrati, te gotovo ne sadrži masti ili proteine, a fascinantna je činjenica da samo 1 šalica ananasa, koja ima 82 kalorije, sadrži čak 181% potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Odličan je izvor mnogih hranjivih tvari, vitamina i minerala, uključujući bakar, kalij, kalcij, magnezij, mangan, već spomenuti vitamin C, B6, beta-karoten, folate i vlakna. Još jedan pozitivan učinak konzumiranja ananasa je i antioksidantno djelovanje.

Ananas smanjuje mogućnost pretilosti, srčanih oboljenja, vrši prevenciju astme te smanjenje krvnog tlaka. Koristan je za zdravlje probavnog sustava i zbog velike količine vitamina C, može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak.

Ananas sadrži bromelain, enzim koji pomaže kod probavnih smetnji, alergija, u zacjeljivanju ožiljaka itd. 

Iz svega navedenog jasno je da se radi o izuzetno zdravoj namirnici, pa nije ni čudo da stručnjaci preporučuju svakodnevnu konzumaciju ananasa.

19.05.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/ananas-voce-iz-zdravog-raja/118535/