Metro-portal.hr

objavljeno 09.10.2010. 18:37:05
ZA SADA U REDU

Analize uzoraka vode iz Dunava nisu utvrdile onečišćenje

Osječki Vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda izvijestio je popodne kako do sada provedene analize uzoraka vode iz Dunava kod Batine, nisu utvrdile pojavu onečišćenja

Voda
Voda (Shutterstock)

To znači da izmjerene vrijednosti fizikalno-kemijskih pokazatelja i metala u vodi Dunava kod Batine ne odstupaju od uobičajenih mjernih vrijednosti. Direktor osječkog Vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je u Osijeku kako se prvi tragovi onečišćenja, ako ih bude bilo, mogu očekivati tijekom sutrašnjeg dana.

Budući da se u Mađarskoj danas pojavila mogućnost novog izlijevanja toskičnog mulja iz oštećenog spremnika u tvornici za preradu aluminija na zapadu Mađarske, Đuroković je kazao kako u slučaju novog ekološkog incidenta u Mađarskoj, još uvijek ima 4 do 5 dana da eventualno zagađenje dođe do Hrvatske.

U današnjem dnevnom izvješću Hrvatskih voda, dostavljenom medijima, navodi se kako se uzimanje uzoraka vode iz Dunava, na graničnom profilu s Mađarskom, provodi dva puta dnevno, a provodit će se i dalje, ovisno o razvoju situacije u Mađarskoj te procjeni stanje nadležne vodopravne inspekcije te Državne uprave za zaštitu i spašavanje. (hina/metro-portal)

09.10.2010. 18:37:05
http://metro-portal.hr/analize-uzoraka-vode-iz-dunava-nisu-utvrdile-oneciscenje/49484/