Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2010. 19:32:15
PRIJETNJA IZ MAĐARSKE

Analize uzoraka: Dunavska voda za sada u redu

Do sada obrađene analize uzoraka vode Dunava kod Batine koje se provode zbog ekološke katastrofe u Mađarskoj nisu utvrdile onečišćenje

Fotografija vijesti

No, zbog predostrožnosti, Vodovod grada Vukovara od 13 sati ne zahvaća vodu iz Dunava, već isključivo koristi podzemne vode iz dubokih zdenaca, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Dežurne službe Hrvatskih voda i vodopravne inspekcije obavljaju neprekidni nadzor kvalitete vode rijeke Dunav u Republici Hrvatskoj, a od danas će se uzorkovanje vode provodit će se dva puta dnevno kod Batine. Te će se mjere provoditi do daljnjeg, ovisno o rezultatima analiza i procjeni stanja.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje i dalje će biti u redovitom izravnom kontaktu sa stručnim dežurnim službama Hrvatskih voda te će pravovremeno obavještavati javnost o svim eventualnim promjenama situacije, navodi se u današnjem priopćenju iz kabineta ravnatelja DUZS-a.

Posljedice zagađenja na Dunavu u Mađarskoj nakon teške industrijske nesreće u tvornici aluminija koja se dogodila u ponedjeljak i u kojoj je smrtno stradalo šestero ljudi, polako se normaliziraju. Jutros izmjerena razina pH u Dunavu 80 kilometara zapadno od Budimpešte iznosila je 8,4, neznatno više od normale, izjavio je mađarski stručnjak, napominjući da više nema posljedica škodljivih po eko sustav. (hina/metro-portal)

08.10.2010. 19:32:15
http://metro-portal.hr/analize-uzoraka-dunavska-voda-za-sada-u-redu/49446/