Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2011. 07:59:53
ODGOVOR NA PRIJETNJE

Analitičari: Iran nema kapaciteta za trajniju blokadu Hormuškog tjesnaca

Stručnjaci ističu da Iranska mornarica nije dovoljno velika za trajnu fizičku blokadu tjesnaca, ali ima podvodne mine i raketne kapacitete koji bi mogli nanijeti veliku štetu

Fotografija vijesti

Zapovjednik iranske ratne mornarice izjavio je da će zatvaranje Hormuškog tjesnaca biti "jednostavno kao popiti čašu vode", no američki analitičari uzvraćaju "vrlo teško", javlja Hina.

Iranska mornarica nije dovoljno velika za trajnu fizičku blokadu tjesnaca, ali ima podvodne mine i raketne kapacitete koji bi mogli nanijeti veliku štetu, ističu stručnjaci.

"To neće ići baš tako lako" kao što misle Iranci, rekla je Caitlin Talmadge, profesorica sa sveučilišta George Washington. "No, ako Iran želi izazvati nevolje, to može učiniti", dodala je.

Američka 5. flota smještena je u obližnjem Bahrainu i pažljivo motri pokrete iranskog brodovlja u tjesnacu. Polaganje podvodnih mina ili raketna aktivnost ne bi ostali neprimjećeni i vrlo vjerojatno bi izazvali odgovor Amerikanaca.

Zatvaranje Hormuškog tjesnaca vrlo je lako za iranske oružane snage ali zasad nije potrebno, izjavio je u srijedu admiral Habibolah Sajari, zapovjednik iranske mornarice.

Vojne snage Teherana počele su prošle subote 10-dnevne pomorske vježbe oko tjesnaca kojim prolazi 40 posto svjetskog naftnog pomorskog prometa. Pomorske snage raspoređene su na istoku tjesnaca, u Omanskom moru te u Adenskom zaljevu kao i u Indijskom oceanu.

"Uvedu li se sankcije na izvoz iranske nafte, nijedna kap nafte neće proći kroz Hormuški tjesnac", upozorio je u utorak prvi potpredsjednik iranske vlade Mohamed Reza Rahimi. Sjedinjene Države i neke europske zemlje razmišljaju o uvođenju sankcija na izvoz iranske nafte zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

Stručnjaci ističu kako Iran može ometati plovidbu tankera i zapadnih ratnih brodova podvodnim minama, raketama ili samoubilačkim akcijama manjih plovila, ali nije jednostavno potopiti supertanker koji je puno veći i otporniji na napade od ratnih brodova.

Iran ima 23 podmornice i više od 100 patrolnih i borbenih brodova, dok je u sastavu 5. flote više od 20 vojnih brodova.

Ključna bojazan je ta da bi, ako Iran pokuša destabilizirati promet Hormuškim tjesnacem, to dovelo do vojnog sukoba sa SAD-om.

No, Suzzane Maloney, stručnjakinja za Iran s instituta Brookings, ističe da će i Teheran i američka administracija biti vrlo oprezni kako napetosti ne bi otišle predaleko.

"Ne mislim da Iran želi krenuti u rat, ali postoje neki u iranskom vodstvu koji bi pozdravili intenzivniji sukob jer im to koristi", rekla je Maloney.

29.12.2011. 07:59:53
http://metro-portal.hr/analiticari-iran-nema-kapaciteta-za-trajniju-blokadu-hormuskog-tjesnaca/66787/