Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2010. 16:29:00
KRŠENJE PRAVA I ZAKONA

Amnesty International osuđuje zabranu nošenja burke

Belgija je prva zemlja u Europi koja je zabranila potpuno ili djelomično prekrivanje lica i nošenje raznih vrsta muslimanskih velova na svim javnim mjestima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Nametanje izravne zabrane potpunog ili djelomičnog prekrivanja lica na javnim mjestima, odnosno nošenja muslimanskih velova za glavu, predstavlja kršenje slobode izražavanja i vjere, priopćio je u petak Amnesty International, osudivši izglasavanje prijedloga zakona o tom pitanju u belgijskom parlamentu.

Zastupnici Donjeg doma belgijskog parlamenta u četvrtak su izglasali prijedlog zakona kojim se zabranjuje potpuno ili djelomično prekrivanje lica i nošenje raznih vrsta muslimanskih velova na svim javnim mjestima, uključujući i ulice, čime je ta zemlja postala prva u Europi koja se u službeno odlučila na ovakav potez.

"Belgijski potez da zabrani marame koje prekrivaju lice, prvi u Europi, postavlja opasni presedan. Ograničenja ljudskih prava moraju biti razmjerna legitimnom cilju, a potpuna zabrana to ne bi bila", rekao je John Dalhuisen, stručnjak Amnesty Internationala za diskriminaciju u Europi.

Po Amnestyju, "potpuna zabrana prekrivanja lica predstavljala bi kršenje prava na slobodu izražavanja i vjere onih žena koje nose burku ili nikab kao izraz svog identiteta ili uvjerenja". U prijedlogu zakona ne spominju se eksplicitno burka ili nikab, no on se odnosi na sve osobe koje se "na javnim mjestima ne smiju pojaviti potpuno ili djelomično prekrivenog lica, na način da ih se ne može prepoznati". Ako zakon ne budu poštovali bit će kažnjeni novčano s 15 do 25 eura i/ili će morati na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od jednoga do sedam dana.

Iznimku će predstavljati posebne svečanosti, proslave ili događaji, poput primjerice karnevala, ako to dopuste lokalne vlasti. Taj zakon po kojemu će se muslimanke kazniti ako u javnosti imaju prekriveno lice stupit će na snagu tek kada ga potvrdi i gornji dom belgijskog parlamenta, Senat. S obzirom na političku krizu u zemlji, procjenjuju promatrači, taj bi se proces mogao oduljiti.(hina/metro-portal)

30.04.2010. 16:29:00
http://metro-portal.hr/amnesty-international-osudjuje-zabranu-nosenja-burke/39036/