Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2021. 12:01:00
ZNATE LI?

Aminokiseline važne su za tjelesno i mentalno zdravlje

Kada govorimo o tjelesnom i mentalnom zdravlju, aminokiseline se rijetko spominju, iako su ti organski spojevi gradivni blokovi našeg tijela

Zdravlje na prvom mjestu
Zdravlje na prvom mjestu (Arhiva)

Svakodnevno smo izloženi brojnim izazovima koji nerijetko uzrokuju stres te povećani psihički i tjelesni napor što uvelike utječu na cijelo naše tijelo.

Kratkoročno postajemo napeti i nervozni ili se mogu javiti problemi s koncentracijom dok se, dugoročno gledano, brže prazne zalihe energije i minerala.

Međutim, uravnoteženom prehranom, uz unos aminokiselina potrebnih za izgradnju bjelančevina i zadovoljavajuću količinu odmora, možemo vrlo brzo obnoviti svoje energetske zalihe.

Kada govorimo o tjelesnom i mentalnom zdravlju, aminokiseline se rijetko spominju, iako su ti organski spojevi gradivni blokovi našeg tijela. Nakon vode, aminokiseline koje tvore proteine najzastupljenije su komponente ljudskih mišića i drugih tkiva.

Postoje aminokiseline koje naše tijelo može stvoriti samo pod određenim uvjetima, a jedna od takvih aminokiselina je L-arginin čija je glavna funkcija povećanje proizvodnje dušikovog oksida

>> Aminokiseline su eliksir života? >>

Kako dušikov oksid ima vazodilatacijski učinak, L-arginin poboljšava cirkulaciju krvi kao i opskrbu stanica kisikom, hranjivim tvarima, tekućinom i hormonima ali i ubrzava zacjeljivanje rana u slučaju ozljeda. Još jedna takva hranjiva tvar je acetil L-karnitin, derivat aminokiseline koji pomaže metabolizaciji u stanicama.

Ima pozitivan učinak na rad mozga, potiče pamćenje, pomaže aktivnom razmišljanju ali i smanjuje osjećaj umora. Zbog svoje uloge u procesu razgradnje masti, pripisuje mu se i učinak sagorijevanja masti, a dostupan je i kao dodatak prehrani.

Iako L-arginin i acetil L-karnitin proizvodi naša "unutarnja kuhinja", odnosno naše tijelo, moramo biti svjesni činjenice kako tjelesni ili mentalni stres ali i intenzivan trening mogu smanjiti njihovu proizvodnju, a time i dovesti do njihova nedostatka. U tom je slučaju uputno osigurati vanjski unos ovih tvari.

>> Zeleni smoothie koji gradi mišiće >>

Acetil L-karnitin nalazi se uglavnom u crvenom mesu, dok su prirodni izvor L-arginina orasi, suncokret, smeđa riža i zob, a obje aminokiseline nalaze se, primjerice, i u nekim kvalitetnim energetskim pićima.

Dodatni unos iz vanjskih izvora osobito je važan za aktivne sportaše, ali njihov unos preporučuje se i ostalima tijekom određene aktivnosti, bilo da je riječ o poslu ili o hobiju koji uključuju dugotrajnu tjelesnu aktivnost relativno niskog intenziteta za koje je potrebna stalna i snažna koncentracija poput, recimo, igranja računalnih igara.

17.04.2021. 12:01:00
http://metro-portal.hr/aminokisleine-vazne-su-za-tjelesno-i-mentalno-zdravlje/131541/