Metro-portal.hr

objavljeno 14.10.2010. 19:03:37
PUT DO VJEČNOSTI

Aminokiseline su eliksir života?

Znanstvenici sa Sveučilišta Milano, otkrili su da su miševi srednje dobi, kojima je davana voda s 3 aminokiseline živjeli 95 dana duže nego kontrolna grupa

Aminokiseline su bazični gradivni blokovi
Aminokiseline su bazični gradivni blokovi (Shutterstock)

Možda ne zvuči mnogo, no kada vam životni vijek iznosi 774 dana to doista jest značajno, jer se radi o povećanju od 12 posto. Ono što je još zanimljivije, na taj je način poboljšana izdržljivost i koordinacija starijih miševa, a također je povećan i broj mitohondrija (služe kao izvor stanične energije) u svakoj stanici. Kada bi se ovo prenijelo na ljude, to bi značilo da bi prosječna osoba živjela 9,5 godina duže, te bi bila zdravija i više neovisna u svojoj starijoj dobi.

Naravno, to "preseljenje na ljude" predstavlja problem. Miševi nisu ljudi. Kao sisavci dijelimo 99 posto naših gena i mnogo biokemije, ali kad bi sve što vrijedi za miševe vrijedilo i za ljude, testiranja na ljudima bi postala besmislena. Istraživači su ipak jasni oko jedne stvari. Studija naime, nudi logičku podlogu za dublje istraživanje uloge aminokiselina u prevenciji i kontroli poremećaja vezanih uz starenje kod ljudi.

Aminokiseline su bazični gradivni blokovi organske kemije. Može ih se naći u repu kometa, a primjećeno je i kako se spontano formiraju u laboratoriju od vodika, amonijaka, metana i vode, dok povezane u velike lance stvaraju proteine koji čine veći dio naših tijela. Vjeruje se kako su dio života na Zemlji još od njegovih početaka.

14.10.2010. 19:03:37
http://metro-portal.hr/aminokiseline-su-eliksir-zivota/49743/