Metro-portal.hr

objavljeno 22.09.2010. 11:08:24
SMRTNA KAZNA

Amerikanka Teresa Lewis bit će smaknuta

Vrhovni sud SAD-a odbio je odgoditi izvršenje smrtne kazne nad prvom ženom koja bi trebala biti pogubljena u Virginiji nakon gotovo 100 godina

Teresa Lewis
Teresa Lewis (saveteresalewis.org)

Vrhovni sud SAD-a u utorak je odbio zahtjev za odgodom izvršenja smrtne kazne nad Teresom Lewis, prvom ženom koja bi trebala biti pogubljena u saveznoj državi Virginiji nakon 98 godina.

Prethodno je njezin zahtjev za pomilovanjem odbio guverner Virginije Bob McDonnell, što znači da ona više nema pravnih mogućnosti da izbjegne smaknuće koje je zakazano za četvrtak, 23. rujna.

Teresa Lewis (41) naručila je ubojstvo svoga supruga Juliana i posinka C.J.-a 2002. i na suđenju priznala krivnju. Ubojice, njezin tadašnji ljubavnik i njegov prijatelj, osuđeni su na doživotnu zatvorsku kaznu bez prava na pomilovanje. Ubojstvo se odigralo u kući bračnog para Lewis u selu Danville, 145 kilometara od Richmonda. Teresa Lewis je sjedila u kuhinji dok su ubojice izvršavale naručeno ubojstvo u spavaćoj sobi.

Njezin slučaj privukao je veliku medijsku pažnju u posljednje vrijeme jer žena ima kvocijent inteligencije 72, što znači da je na rubu mentalne retardacije, i zbog toga jer su dvojica ubojica dobila blaže kazne.

Otkako je 1976. u SAD-u ponovo uvedena smrtna kazna, među 1.200 pogubljenih bilo je samo 11 žena. Posljednja smrtna kazna nad ženom izvršena je prije pet godina. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 11:08:24
http://metro-portal.hr/amerikanka-teresa-lewis-bit-ce-smaknuta/48429/