Metro-portal.hr

objavljeno 09.02.2012. 12:26:00
BADAR MANSOR

Amerikanci ubili glavnog operativca pakistanske Al Qaide

Pakistanski dužnosnici obavještajnih službi smatraju da je Mansor bio odgovoran za nekoliko samoubilačkih atentata u posljednje četiri godine, koje su uglavnom izveli pakistanski talibani

Fotografija vijesti

Noćas je u napadu američkih letjelica na sjeverozapadu Pakistana ubijen glavni operativac Al Qaide u toj zemlji Badar Mansor, javlja Hina.

On je stradao tijekom noći u napadu CIA-inih bespilotnih letjelica u Miranšahu, glavnom gradu Sjevernog Vaziristana, uporištu pakistanskih talibana, saveznika Al Kaide, navelo je nekoliko dužnosnika pakistanskih obavještajnih službi i jedan dužnosnik skupine pobunjenika.

Tijekom noći jedna američka letjelica je ubila četiri islamistička pobunjenika u Miranšahu, rekli su ranije vojni dužnosnici, prenosi AFP.

"Badar Mansor je ubijen u raketnom napadu ove noći u Miranšahu", rekao je jedan neimenovani časnik pakistanskih obavještajnih službi, a neki njegovi kolege u Miranšahu su rekli da je s njim stradala i supruga.

Nakon što je Iljas Kašmiri ubijen, Badar Mansor je postao šef Al Kaide u Pakistanu.

Jedan zapadni stručnjak za terorizam u regiji je rekao da je, u slučaju da njegova smrt bude potvrđena, to izvrsna vijest za antiterorističku borbu u regiji jer je on bio jedna od glavnih meta Sjedinjenih Država i Pakistana.

Taj je izvor rekao da je Mansor bio šef mreže Al Kaide u Pakistanu i da su brojne zapadne obavještajne službe radile na njegovu uhićenju.

Pakistanski dužnosnici obavještajnih službi smatraju da je Mansor bio odgovoran za nekoliko samoubilačkih atentata u posljednje četiri godine, koje su uglavnom izveli pakistanski talibani, saveznici Al Kaide, u kojima je ubijeno blizu 5.000 ljudi od ljeta 2007.

09.02.2012. 12:26:00
http://metro-portal.hr/amerikanci-ubili-glavnog-operativca-pakistanske-al-qaide/68079/