Metro-portal.hr

objavljeno 25.08.2013. 14:05:00
DOSTA RATOVANJA

Amerikanci protiv intervencije u Siriji

Amerikanci se snažno protive intervenciji SAD-a u sirijskom građanskom ratu i vjeruju da se Washington ne bi trebao uplitati u sukob

Obama je dobio jasnu poruku naroda
Obama je dobio jasnu poruku naroda (Arhiva)

Američki narod ne želi svoje vojnike u Siriji, čak i ako se točnima potvrde izvješća da je sirijska vlada uporabila kemijska oružja protiv civila, pokazali su rezultati istraživanja javnog mišljenja agencije Reutersa i instituta Ipsos objavljeni u subotu.

Oko 60 posto ispitanih Amerikanaca je reklo da Sjedinjene Države ne bi trebale intervenirati u sirijskom građanskom ratu dok samo devet posto smatra da bi se predsjednik SAD-a Barack Obama trebao uključiti.

Više bi Amerikanaca podržalo intervenciju ako se utvrdi da su u Siriji uporabljena kemijska oružja no i ta se potpora smanjila posljednjih dana upravo iako sirijski građanski rat eskalira, a na televiziji i internetu se mogu vidjeti slike stotina civila navodno ubijenih kemijskim oružjem.

Po rezultatima istraživanja 25 posto Ameirkanca podržalo bi intervenciju ako su snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asadauporabile kemijska oružja protiv civila dok bi se 46 posto Amerikanaca i tome protivilo. To predstavlja pad podrške intervenciji SAD-a u odnosu na 13. kolovoza kada je u istraživanju Reutersa i Ipsosa 30,2 posto Ameirkanaca podržalo intervenciju u Siriji u slučaju uporabe kemijskog oružja. Intervenciju u takvim okolnostima tada nije podržavalo 41,6 ispitanika.

Ukupno gledano, ankete sugeriraju da rast krize u Sirije i potresne snimke navodnog napada kemijskih oružjem u okolici Damaskaovoga tjedna zapravo učvršćuju odlučnost Amerikanaca da se ne uključuju u sukob na Bliskom istoku.

Posljednji rezultati, kao i oni prethodnih anketa koje Reuters/Ipsos provodi od početka lipnja, sugeriraju da će Obama, ako pokrene vojnu akciju protiv Asadovog režimao, to činiti usprkos čvrstom protivljenju javnosti SAD-a, oprezne nakon iskustva desetljeća rata uIraku i Afganistanu.

Kako sirijski sukob eskalira tako raste i pritisak raznih vlada na Obaminu administraciju, uključujući francusku i izraelsku, da snažnije odgovori na rastuću humanitarnu i političku krizu u Siriji. Obama, međutim, čini se nije i pod pritiskom građana SAD-a.

U ovotjednom istraživanju samo je 27 posto ispitanih reklo da podržava Obaminu odluku da pošalje oružje nekim pobunjeničkim skupinama u Siriji a 47 posto se tome protivi. Oko 11 posto kaže da Obama mora učiniti više u Siriji od slanja oružja pobunjenicima dok 89 posto smatra da ne bi trebao pomagati pobunjenicima.

Barack Obama trenutno razmatra niz opcija za Siriju a najpopularnija među Amerikancima je nikako ne intervenirati. Tu opciju podržava 37 posto Amerikanaca, pokazala je anketa. Među manje popularnim opcijama su zračni udari kako bi se pomoglo pobunjenicima, što podržava 12 posto Amerikanca, uvođenje zone zabrane letenja (11 posto podrške), financiranje multinacionalne invazije na Siriju (9 posto) i invazija na Siriju postrojbama SAD-a (4 posto).

Istraživanje Reuters/Ipsos je provedeno od 19. do 23 kolovoza na uzorku od 1448 ispitanika, a moguća statistička greška je +/- 2,9 posto za svaki rezult.

25.08.2013. 14:05:00
http://metro-portal.hr/amerikanci-protiv-intervencije-u-siriji/80060/