Metro-portal.hr

objavljeno 10.01.2013. 11:17:33
NIGEL RULES...

Amerikanci mole Britance da ne izlaze iz EU

Loši odnosi Velike Britanije i Europe eskalirali su posljednjih mjeseci i zbog traženja britanskih euroskeptika da se održi referendum o polvačenju iz EU-a

Fotografija vijesti
Sjedinjene Države žele da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji i boje se da bi britanski izlazak bio suprotan američkim interesima, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik u administraciji predsjednika Baracka Obame.

U zapaženom istupu nekoliko dana prije nego će britanski premijer David Cameron održati važan govor o Europi, zamjenik državne tajnice za europsku i euroazijsku politiku Philip H. Gordon rekao je da London mora sačuvati svoj "snažan glas" unutar EU-a.

"Jačaju naše veze s EU-om kao institucijom čiji se glas sve glasnije čuje u svijetu i želimo da u tom EU-u sve snažnije odjekuje glas Velike Britanije", rekao je Gordon na tiskovnoj konferenciji u Londonu. "To je u američkom interesu", dodao je.

"(Britanski) glas u Europskoj uniji je važan i presudan za SAD više od većine drugih", kazao je.

Američki čelnici su zadnjih tjedana neslužbeno davali slična upozorenja, ali je ovo prvi put da je visoki dužnosnik Obamine vlade službeno progovorio o opasnostima koje donosi britanska rasprava o budućnosti u EU-u.

Složeni odnosi Velike Britanije i Europe izbili su zadnjih mjeseci u sam vrh političkih tema, pošto su euroskeptici u Cameronovoj konzervativnoj vladi zatražili novu ulogu za Veliku Britaniju unutar bloka ili referendum o tome hoće li se povući iz EU-a.

Neki euroskeptici ističu da bi Britanija napuštanje EU-a, njezina najvećeg trgovačkog partnera, mogla nadomjestiti tješnjim vezama s SAD-om.

Cameron, koji želi da Britanija ostane u Europi, rekao je da će dužnička kriza u eurozoni utjecati na izmjenu europskih pravila i nagnat će London da preispita svoje veze s Bruxellesom.

Očekuje se da će britanski premijer u svom govoru o Europi objaviti plan za referendum o novoj britanskoj ulozi u EU-u. Njegovi politički protivnici kažu da će se London time samo još više približiti vratima koja vode izlasku iz EU-a.

Evo što o EU-u misli britanski zastupnik u prlamentu Nigel Farage

10.01.2013. 11:17:33
http://metro-portal.hr/amerikanci-mole-britance-da-ne-izlaze-iz-eu/75900/