Metro-portal.hr

objavljeno 10.10.2012. 07:49:00
PRIRODA

Amerikanci krive globalno zatopljenje za vremenske promjene

Srednji zapad ovoga je ljeta pretrpio velike štete od strašne suše u najtoplijoj godini od kad se u Americi bilježi vrijeme

Farmeri Srednjeg zapada pretrpjeli su velike štete
Farmeri Srednjeg zapada pretrpjeli su velike štete (Arhiva)

Najveći broj Amerikanaca, njih gotovo tri četvrtine, vjeruje da na američko vrijeme najveći utjecaj ima globalno zatopljenje i za to krive ovogodišnje izuzetno toplo ljeto. Trenutno tako misli 74 posto Amerikanaca, pet posto više nego prije samo šest mjeseci.

Jednako tako, 61 posto njih vjeruje da se vrijeme u SAD pogoršalo u zadnjih nekoliko godina, čak devet posto više nego u ožujku ove godine.

Najveći broj stanovnika Srednjeg zapada okrivio je ekstremne vremenske uvjete za štetu usjevima, njih 71 posto, što je rast od 21 posto od ispitivanja u ožujku, dok u ostalim dijelovima SAD bitno manji broj stanovnika misli jednako. 

Ovakva drastična razlika u stavovima je posljedica strašne suše koja je ovoga ljeta pogodila Srednji zapad, jer je ova godina bila najtoplija u prvih šest mjeseci na Srednjem zapadu od početka bilježenja vremena 1895. godine, dok je srpanj bio najtopliji u zadnjih 76 godina.

 

 

10.10.2012. 07:49:00
http://metro-portal.hr/amerikanci-krive-globalno-zatopljenje-za-vremenske-promjene/74273/