Metro-portal.hr

objavljeno 02.01.2012. 09:53:00
PROCURIO VIDEO

Amerikanci konačno priznali: Mi smo stvorili Al-Qaidu

Na svjetlo dana izašao je video u kojem Hillary Clinton otvoreno priznaje da su Bin Laden i Al Qaida direktna posljedica američkog petljanja u Afganistan prije 20 godina

Fotografija vijesti

Prije nekoliko je dana na internetu osvanuo kratki video klip koji prikazuje govor američke državne tajnice Hillary Clinton o problemima s kojima se SAD cijelo zadnje desetljeće susreće na Bliskom istoku i središnjoj Aziji.

Snimljen prije otprilike dvije godine, u filmu je jasno prikazano kako visokopozicionirana osoba američke administracije javno priznaje da je SAD odigrao ključnu ulogu u dovođenju Bin Ladena i Al-Qaide na vlast u Afganistanu, što im se uskoro teško obilo o glavu.

Objašnjavajući komplicirane američke odnose s vlastima u Pakistanu, Hillary podsjeća kako su upravo Amerikanci prije više od 20 godina izdašno financirali ljude koje danas znamo kao teroriste, u namjeri da slome okupaciju Afganistana od strane Sovjetskog Saveza.

Clinton tvrdi da je ova ideja bila djelo tadašenjeg predsjednika Reagana, koju je „blagoslovio" tada pretežno demokratski Kongres. Uspješno su regrutirali najradikalnije islamske fanatike i mudžahedine u regiji i upregnuli ih u borbu protiv Sovjeta.

Prvotno se činilo kako je projekt vrlo uspješan, budući da su Sovjeti bili prisiljeni povući se iz Afganistana, a ubrzo nakon toga se raspao i cijeli Savez. Nažalost, iza sebe su ostavili državu prepunu militantnih skupina, oružja i minskih polja, kojoj su nakon toga nametnute i međunarodne sankcije.

Sve je to dovelo do gotovo nerješive situacije u regiji s kojom se američka vlada mora nositi i danas. Ako ništa drugo, ovo je prvi put da su odlučili to i javno priznati.

02.01.2012. 09:53:00
http://metro-portal.hr/amerikanci-konacno-priznali-mi-smo-stvorili-al-qaidu/66891/