Metro-portal.hr

objavljeno 28.02.2011. 22:11:00

Amerika razmješta vojne snage oko Libije

SAD i europski saveznici iz NATO-a razmatraju uvođenje zone zabrane leta iznad Libije, što bi Gadafiju onemogućilo da u borbi s pobunjenicima koristi ratno zrakoplovstvo

Hoće li američki vojnici kročiti na libijsko tlo?
Hoće li američki vojnici kročiti na libijsko tlo? (Jure Erzen/CROPIX/Wikipedia)

Američka vojska prerazmješta svoje mornaričke i zrakoplovne snage oko Libije za slučaj potrebe, objavio je u ponedjeljak Pentagon, dok jačaju međunarodni zahtjevi da se okonča 40-godišnja vladavina Moamera Gadafija, koji koristi libijske oružane snage i strane plaćenike kako bi ugušio narodnu pobunu u zemlji, piše Hina.

"Naši planeri izrađuju različite planove, a dio toga je prerazmještanje snaga kako bi se osigurala fleksibilnost kada se donose odluke", rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona, pukovnik Dave Lapan. "Još smo u fazi planiranja i priprema ako nas se pozove da izvedemo bilo koji tip misija, humanitarne ili druge", dodao je. Lapan je odbio otkriti pojedinosti o tipovima brodova ili postrojbama koje se premještaju, ili o načinu na koji ih zapovjednici američkih snaga namjeravaju koristiti. "Nikakva odluka još nije donesena", rekao je.

Još smo u fazi planiranja i priprema ako nas se pozove da izvedemo bilo koji tip misija, humanitarne ili druge", rekao je glasnogovornik Pentagona, pukovnik Dave Lapan.

Bijela kuća je najavila da će predsjednik Barack Obama kasnije u ponedjeljak razgovarati o krvoproliću u Libiji s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom. Dvojica čelnika će razgovarati o "humanitarnim, diplomatskim, pravnim i drugim akcijama potrebnim da bi se zaustavilo nasilje protiv civila i osiguralo da se agencije i članice UN-a mobiliziraju kako bi pružile humanitarnu pomoć libijskom narodu", priopćila je Bijela kuća.

SAD i europski saveznici iz NATO-a razmatraju uvođenje zone zabrane leta iznad Libije, što bi Gadafiju onemogućilo da u borbi s pobunjenicima koristi ratno zrakoplovstvo. Pentagon sada ima dva nosača zrakoplova u regionalnom mornaričkom zapovjedništvu, jedan u Crvenom moru a drugi u Perzijskom zaljevu, no niti jedan u Sredozemnom moru, rekao je Lapan. Za bilo kakvu vojnu intervenciju, američki zapovjednici mogli bi se osloniti na USS Enterprise koji je u Crvenom moru, kao i na amfibijski brod USS Kearsarge, koji nosi 42 helikoptera tipa CH-46 Sea Knight, zrakoplove s vertikalnim uzlijetanjem Harrier i oko 2000 marinaca.

28.02.2011. 22:11:00
http://metro-portal.hr/amerika-razmjesta-vojne-snage-oko-libije/55940/