Metro-portal.hr

objavljeno 11.03.2012. 16:03:19
POMRAČENJE UMA

Američki vojnik doživio živčani slom i ubio 16 civila u Afganistanu

Američki vojnik je tokom noći izašao iz svoje baze na jugu Afganistana te ušao u tri kuće i ubio ukupno 16 ljudi, a ranio pe

Fotografija vijesti

Američki vojnik, koji je otvorio vatru na afganistanske civile u pokrajini Kandaharu, ulazio je u njihove kuće usred noći i napao ih, rekao je u nedjelju za Reuters ministar za pitanja granica i plemena Asadulah Halid, javlja Hina.

Halid, koji istražuje taj dokument, izjavio je da je vojnik ušao u tri kuće i ubio ukupno 16 ljudi, a ranio pet. Drugi afganistanski dužnosnici su izjavili da je ubijeno najmanje sedmero ljudi.

Lokalne vlasti su ranije priopćile da je između 10 i 16 osoba ubijeno ili ranjeno kada je jedan američki vojnik izašao iz svoje baze i otvorio vatru na civile u pokrajini Kandaharu, talibanskom uporištu na jugu Afganistana.

Misija ISAF-a u Afganistanu je priopćila da se nakon pucnjave "vojnik vratio u bazu i da je stavljen u pritvor".

"Američki vojnik stavljen je u pritvor u nedjelju u vezi s incidentom u kojemu je bilo civilnih žrtava", navodi ISAF izražavajući duboko žaljenje zbog tog incidenta. Izvješće o incidentu očekuje se poslijepodne nakon što slučaj istraže "policija, lokalna vlada i ISAF".

"Ne mogu objasniti koji je motiv takvih bezobzirnih napada, ali oni ni na koji način nisu dio odobrene vojne aktivnosti ISAF-a", izjavio je zamjenik zapovjednika ISAF-a general Adrian Bradshaw.

11.03.2012. 16:03:19
http://metro-portal.hr/americki-vojnik-dozivio-zivcani-slom-i-ubio-16-civila-u-afganistanu/69032/