Metro-portal.hr

objavljeno 09.01.2010. 10:56:45
HUGO CHAVEZ:

Američki vojni zrakoplov povrijedio zračni prostor Venezuele

Predsjednik Chavez tvrdi da se radi o namjernoj provokaciji dok američka strana incident poriče

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Venezuelski predsjednik Hugo Chavez izjavio je kako je pilotima dvaju zrakoplova tipa F-16 morao narediti da presretnu američki vojni zrakoplov koji je u petak dva puta ušao u venezuelski zračni prostor, a Washington je izjavio kako nijedan američki zrakoplov u petak nije letio iznad Venezuele.

Mašući pred prisutnima fotografijom zrakoplova, koji je opisao kao P-3, Chavez je izjavio da je američko nadlijetanje zadnje u nizu povreda venezuelskog zračnog prostora što su ih počinili američki vojni zrakopolovi, koji su poletjeli iz vojnih baza smještenih na nizozemskom dijelu Karipskog otočja te iz susjedne Kolumbije.

"Oni nas provociraju, jer ovo su ratni zrakoplovi", kazao je Chavez, dodavši kako su dva zrakoplova tipa F-16 bila prisiljena ispratiti američki zrakoplov nakon dvaju povreda venezuleskog zračnog prostora koje su trajale 15 i 19 minuta.

"Možemo samo kazati kako američki vojni zrakoplovi danas nisu ušli u venezuelski zračni prostor. Usto, u skladu s američkom politikom, ne nadlijećemo zračni prostor druge države ako prethodno ne dobijemo pristanak za to", stoji u priopćenju američkog ministarstva obrane. (hina/metro-portal)

09.01.2010. 10:56:45
http://metro-portal.hr/americki-vojni-zrakoplov-povrijedio-zracni-prostor-venezuele/30309/