Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2010. 08:09:25
RATOVI ZVIJEZDA

Američki svemirski zrakoplov X-37B zapravo služi za špijuniranje

Robotizirana tajna letjelica američkog Ratnog zrakoplovstva lansirana krajem travnja pod velom tajnosti, najvjerojatnije je orbitalna špijunska letjelica, a ne platforma za oružje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Youtube)
Višekratno uporabljiva bespilotna svemirska letjelica X-37B jedva da bi imala neke prednosti kao nosač oružja, prema Brianu Weedenu, bivšem orbitalnom analitičaru Ratnog zrakoplovstva i tehničkom savjetniku nevladine udruge 'Secure World Foundation'.

"Naravno da je to mogućnost, ali ja ne vidim nikakvih dokaza da je to iskorišteno na taj način", rekao je Weeden. "Problem je što je bilo toliko strke oko toga što je njegova misija, a ne otkrivanje misije na orbiti, i ne otkrivanje gdje u orbiti", dodao je.

Tajnost koja je okruživala prvi svemirski let X-37B prošloga mjeseca dovela je do špekulacija o novom američkom svemirskom oružju.

Gary Payton, zamjenik podtajnika svemirskog programa, prethodno je odbacio glasine da je svamirski zrakoplov X-37B, poznat kao orbitalno Test Vozilo 1, prethodnik za flotu sa svemirskim naoružanjem. (hina/metro-portal)

21.05.2010. 08:09:25
http://metro-portal.hr/americki-svemirski-zrakoplov-x-37b-zapravo-sluzi-za-spijuniranje/40541/