Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2010. 22:41:21
NOVI ODNOSI

Američki Senat ratificirao Novi START sporazum s Rusijom

SAD i Rusija bi trebali za trećinu smanjiti broj nuklearnih bojevih glava, a za polovicu broj sredstava za njihovu isporuku

Barack Obama i Dmitrij Medvedev
Barack Obama i Dmitrij Medvedev (Wikipedia)

Američki Senat u srijedu je ratificirao Sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja s Rusijom, tzv. Novi START, s kojim se za trećinu smanjuje broj nuklearnih bojevih glava, a za polovicu broj sredstava za njihovu isporuku, u nuklearnim arsenalima dviju zemalja.

Senat je sa 71 glasom za i 26 protiv, iznad potrebne dvotrećinske većine ratificirao sporazum koji je temelj novih odnosa SAD-a i Rusije, iniciranih s dolaskom demokratske administracije predsjednika Baracka Obame.

Novi START za trećinu smanjuje broj razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava na obje strane, na po 1.550 komada. Za polovicu se smanjuje broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera u svakoj zemlji, na po 700. Sporazum ponovo uspostavlja sustav u kojem svaka strana provodi inspekcije nuklearnog arsenala druge strane, kakav je do kraja 2009. godine postojao prema sporazumu START I. (hina/metro-portal)

22.12.2010. 22:41:21
http://metro-portal.hr/americki-senat-ratificirao-novi-start-sporazum-s-rusijom/53104/