Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2010. 17:59:20
RUSIJA RAZOČARANA

Američki projektili stigli u Poljsku

Poljska je na svečanosti u vojnoj bazi Morag predstavila prvu bitnicu američkih protuzračnih projektila "patriot", čije je raspoređivanje kritizirala Rusija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Bitnica "patriota", koji su u Poljsku stigli u nedjelju, predstavljena je u bazi koja se nalazi na sjeveroistoku zemlje, 60 km od ruske enklave Kalinjingrada.

Projektile će održavati 100 do 150 američkih vojnika koji će uvježbati poljske vojnike tijekom zajedničkih vježbi. Poljska je priopćila da je Morag izabran zbog svoje infrastrukture, a ne zbog političkih razloga.

Rusija je međutim kritizirala raspoređivanje projektila, ustvrdivši da je "razočarana" i da ne razumije logiku raspoređivanja, objavila je agencija RIA Novosti.

"Nažalost, ni SAD niti Poljska nisu prihvatili zahtjev Moskve da se izabere baza udaljena od ruske granice", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Poljska je u veljači potvrdila sporazum o budućem statusu američkih vojnika smještenih na poljskom tlu (SOFA), koji je omogućio raspoređivanje projektila "patriot". Projektili bi u Poljskoj trebali ostajati po 30 dana u jednom tromjesečju, a ne trajno.

SAD je u rujnu odustao od svojeg projekta postavljanja proturaketnog štita u srednjoj Europi i u međuvremenu, nakon ponovne procjene opasnosti od Irana, pokrenuo nov projekt, kojim se učvršćuje obrana od projektila srednjeg i kratkog, a ne više dugog dometa. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 17:59:20
http://metro-portal.hr/americki-projektili-stigli-u-poljsku/41002/