Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2013. 09:36:20
VOLE EUROPU

Američki kritičari najboljim filmom proglasili Ljubav Michaela Hanekea

Nagrađeni su i Daniel Day-Lewis za Lincolna i film o lovu na Bin Ladena Zero Dark Thirty

Fotografija vijesti

Austrijski kandidat za Oscara koji je svojom kvalitetom uništio snove drugih neameričkih pretendenata na ovu nagradu, film austrijskoga redatelja Michaela Hanekea "Ljubav", najbolji je film ove godine po ocjeni Američkoga društva filmskih kritičara, a zvijezda filma Emmanuelle Riva proglašena je najboljom glumicom, dok je Haneke ponio titulu najboljega redatelja.Film je snimljen na francuskom jeziku i govori o ostarjelomu bračnomu paru suočenom s teškom bolešću

Skupina od šezdeset najuglednijih američkih filmskih kritičara najboljim je glumcem proglasila Daniela Day-Lewisa za ulogu u filmu "Lincoln", dok su najboljim sporednim glumcima proglašeni Matthew McConaughey ("Magic Mike") i Amy Adams ("Master").

Proglasivši "Ljubav" najboljim filmom, američki su kritičari više krenuli tragom europskih filmskih nagrada poput Canneskoga festivala, koji je Hanekeovu filmu dodijelio Zlatnu palmu, nego američkima, od kojih su mnoge pripale mogućem kandidatu za Oscara, filmu "Zero Dark Thirty" Kathryn Bigelow, o lovu na Osamu Bin Ladena.

Kritičari su dodijelili priznanje za najbolji dokumentarac filmu "The Gatekeepers" o izraelskoj sigurnosnoj agenciji Shin Bet. Tony Kushner dobio je nagradu za najbolji scenarij za film "Lincoln", dok je nagradu za najbolju kameru dobio film "Master".

Nagradu za najbolji eksperimentalni film dobio je "This Is Not a Film", a dvije posebne nagrade za doprinos kinematografiji dobili su Laurence Kardish, viši filmski kustos u Muzeju suvremene umjetnosti i Milestone Film and Video za projekt Shirley Clarke.

Nagrade filmskih kritičara među posljednjim su nagradama koje se dodjeljuju prije proglašenja nominacija za Oscara u četvrtak, 10. siječnja.

Svečana dodjela Oscara održat će se 24. veljače, a Hanekeov film austrijski je kandidat u kategoriji najboljega filma na stranom jeziku.

06.01.2013. 09:36:20
http://metro-portal.hr/americki-kriticari-najboljim-filmom-proglasili-ljubav-michaela-hanekea/75825/