Metro-portal.hr

objavljeno 07.02.2012. 23:07:40
BIZARNO?

Američki filmovi koji su zabranjeni u svijetu

Svi znamo da Hollywood zna lansirati takve gluposti da nam se želudac diže, no budimo iskreni, zakonom zabraniti prikazivanje filmova je mrvicu pretjerano

Fotografija vijesti

Već smo dobrano otupjeli na razne hollywoodske filmove i filmiće koji su toliko loši da ih ljudi ne žele besplatno skinuti s interneta, a kamoli pogledati u kinu ili kupiti DVD. Kapitalizam i konkurencija su uzeli maha pa se razni blockbusteri štancaju kao na pokretnoj traci, a u nekim slučajevima čak i brže, kako bi namaknulo što više novaca.

Naša odluka je laka, jednostavno ne gledamo takva šuplja i estetski nezanimljiva filmska ostvarenja, no što ako netko na vlasti napravi odabir umjesto nas i političkom direktivom zabrani distribuciju, posjedovanje i gledanje hollywoodskih uradaka?

Donosimo vam neke američke filmove i zemlje koje su ih zabranile te na taj način ili spasile svoje stanovništvo od torture ili im dali povoda za javne prosvjede zbog cenzure i sprječavanja pristupu informacijama.

Zoolander - zabranjen u Iranu

Film Zoolander je lagana satira na svijet mode, a glavnu ulogu igra Benom Stillerom koji glumi međunarodnu manekensku zvijezdu kojemu je ispran mozak kako bi ubio malezijskog premijera. Film i nije tako loš, a i publika diljem svijeta ga je relativno solidno prihvatila - prosječna ocjena na IMDB-u je 6.4, a na Rotten Tomatou uradak je dobio 64 posto. No, iranskim vlastima se očigledno nije svidjela insinuacija homoseksualizma, iako u filmu nema niti jedne "gay" situacije, i odlučili su zabraniti prikazivanje Zoolandera.    

Seks i grad 2 - zabranjen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Iako se radnja drugog nastavka Seksa i grada odvija baš u Abu Dhabiju, srcu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Telekomunikacijsko vijeće zabranilo je prikazivanje filma diljem zemlje, a kao razlog je naveden konflikt kulturoloških vrijednosti. Ne samo da je film zabranjen, nego i filmaši nisu smjeli snimati u Abu Dhabiju, pa je glavni grad UAE-a podignut u nekom studiju u New Yorku te negdje u Maroku.

Avatar - zabranjen u Kini

Inače, Kina dozvoljava prikazivanje 20 stranih filmova godišnje, no Avatar je namjerno skinut sa repertoara nakon što je igrao dva tjedna u kinima. Čelnici komunističke partije zabranili su film jer su se prepali da bi moglo doći do socijalnog nemira jer bi ljudi, običan puk kojemu prijeti deložacija, mogao kopirati otpor plavih izvanzemaljaca iz filma. Također, vlastodršci su smatrali da Avatar zarađuje previše novaca i da uzurpira cijelo tržište na uštrb domaćih filmova. Ono što je uistinu čudno jest činjenica da 3D verzija filma, kao i IMAX i DVD nisu bili zabranjeni.

The Bohemian Girl - zabranjen u Njemačkoj

The Bohemian Girl  je komedija iz 1936. godine u kojoj su Stan Laurel i Oliver Hardy, poznatiji kao Stanlio i Olio, glumili Rome. U filmu su prikazani svi stereotipi vezani uz Rome, od kristalnih kugli, gatanja i džeparenja, no film nije zabranjen zbog diskriminacije po nacionalnoj osnovi već zbog same činjenice da se radilo o Romima. Naime, novo ustoličenoj Nacional-socijalističkoj stranci nije se sviđala ideja da Arijevci gledaju "nižu rasu" na filmskom platnu.

Povratak u budućnost, te bilo koji film koji ima veze s putovanjem kroz vrijeme - zabranjeni u Kini

Svima nam je jasno da cenzura u Kini mora biti vrlo jaka kako bi Komunistička partija mogla držati narod u čeličnom stisku, razumljivo je da vlastodršci pokušavaju kontroliraju sve aspekte života građana. No jedno je kontrolirati protok informacija i diktirati zabavni sadržaj ali zabranjivati „fantastiku, vremenska putovanja, nasumične mitske priče, bizarne radnje, apsurdne tehnike, širenje feudalnog praznovjerja, fatalizma i reinkarnacije, dvosmislene moralne lekcije, te nedostatak pozitivnog razmišljanja" je stvarno apsurdno.

07.02.2012. 23:07:40
http://metro-portal.hr/americki-filmovi-koji-su-zabranjeni-u-svijetu/68031/