Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2008. 03:54:41

Američki birači će se odlučiti za promjene

Izbori za Busheva nasljednika bit će neizvjesni do kraja
Izbori za Busheva nasljednika bit će neizvjesni do kraja (AFP)

Iako će do američkih predsjedničkih izbora proteći još ‘puno vode ispod mostova’, kandidati za demokratsku i republikansku predsjedničku nominaciju već mjesecima paradiraju po ulicama američkih gradova. Borba za svaki glas toliko je iscrpljujuća i intenzivna da se neki nepristrani promatrač s pravom može pitati: Čemu tolika zbrka? Ipak, američki izborni sustav upravo je zbog toga jedan od najdemokratičnijih u svijetu. Jer kada američki birači daju nekome svoj glas, onda točno znaju zašto to čine.

S tim će se složiti i brojni strani i domaći stručnjaci. - Izborna procedura u Sjedinjenim Državama jest iscrpna i naporna, ali valja uzeti u obzir da se demokracija svojim znatnim dijelom temelji upravo na proceduri i u izborima se prakticira koncept permanentne kampanje - prokomentirao je za Metro Express sociolog i politolog Dražen Lalić. Upravo bi zato američka izborna pravila temeljena na izravnoj demokraciji dijelom trebalo primijeniti i u reformi hrvatskog izbornog sustava.  - Bilo bi lijepo kada bi naši političari slijedili primjer Amerikanaca. No, ponajprije je potrebna korjenita promjena naše oligarhijske strukture stranaka, za što nažalost još uvijek ne postoji politička volja - kaže Lalić.

Hrvatski bi se političari, dodaje, trebali ‘osvijestiti’ u smislu da se okrenu narodu, svojim simpatizerima, volonterima, ‘siđu‘ sa svojih pijedestala među građane. Hrvatski političari trebali bi se okrenuti srednjem sloju koji u američkom slučaju predstavlja veliki dio biračkog tijela. - Licemjernost  domaće politike temelji se na tome što naši političari među običan puk dolaze samo u onih nekoliko dana kampanje. Onda farbaju zidove, razgovaraju s građanima o njihovim slutnjama, problemima, strahovima. No, nitko od njih ne nudi konkretna rješenja. Ne kažem da licemjerja nema i kod Amerikanaca, no njima njihov izborni sustav određuje da se više pozabave konkretnim odgovorima na goruća pitanja ekonomije, zdravstva ili vanjske politike - smatra Lalić.

Također, dugotrajna kampanja u američkom primjeru iziskuje i znatna novčana sredstva koja su u usporedbi s hrvatskim prilikama ogromna. No, dodaje Lalić, s obzirom na naše socijalne prilike hrvatski političari potroše više novca nego američki. U svakom slučaju, što god kandidati za republikansku i demokratsku predsjedničku nominaciju budu govorili ili su već rekli biračima, Amerikanci su sigurni u jedno - na ovim izborima spremni su za promjene.

Izborna proceduraIzborna procedura u Sjedinjenim Američkim Državama jest iscrpna i naporna, ali valja uzeti u obzir da se demokracija svojim znatnim dijelom temelji upravo na proceduri i u izborima se prakticira koncept permanentne kampanje - smatra sociolog Dražen Lalić.
Upravo su zbog složene procedure američki predsjednički izbori jedni od najdemokratičnijih na svijetu.

Piše: M. Bolanča
05.02.2008. 03:54:41
http://metro-portal.hr/americki-biraci-ce-se-odluciti-za-promjene/2324/