Metro-portal.hr

objavljeno 23.11.2010. 08:50:30
NACIONALNA SIGURNOST

Američki agenti prevozili nuklearno oružje pijani

Više agenata američkog ministarstva energetike, zaduženih za prijevoz nuklearnog oružja, znalo je biti pijano na dužnosti, prema izvješću ureda glavnog inspektora tog ministarstva

U izvješću je pomoćnica glavnog inspektora Sandra Bruce navela da je ured potvrdio postojanje 16 incidenata vezanih s alkoholom od 2007. do 2009. Dva od tih incidenata dogodila su se tijekom "misije sigurnog prijevoza" nuklearnog oružja, dok su se agenti prijavljivali u hotele za noćenje. Godine 2007. jedan je agent uhićen zbog opijanja u javnosti, a 2009. su dva agenta pritvorena u policiji nakon incidenta u lokalnom baru.

"Uprava Ureda za siguran prijevoz (OST) poduzela je odgovarajuće mjere u ovim slučajevima. Međutim, po našoj prosudbi, incidenti s alkoholom kao što su ovi, iako mogu biti rijetki, ukazuju na potencijal ranjivosti u ključnoj misiji nacionalne sigurnosti OST-a", istakla je Bruce.

OST, koji je u sklopu Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost (NNSA) pri ministarstvu energetike, zadužen je za transport nuklearnog oružja, komponenti tog oružja i posebnog nuklearnog materijala. Ured ima oko 600 agenata, kandidata za agente i drugog osoblja.

NNSA je razvio program testiranja na alkohol koji osigurava da agenti nisu pijani na dužnosti, da ih se testira svakih 12 mjeseci i šalje kući ako im je razina alkohola u krvi iznad 0.02 promila. Kandidati za agente ne smiju konzumirati alkohol osam sati prije dolaska na posao.

Ured glavnog inspektora preporučio je da NNSA uvede nultu toleranciju na alkohol i nabavi opremu za dodatno testiranje, te da osigura da su agenti fizički i mentalno spremni za odgovoran posao koji obavljaju. (hina/metro-portal)

 

23.11.2010. 08:50:30
http://metro-portal.hr/americki-agenti-prevozili-nuklearno-oruzje-pijani/51612/