Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2013. 08:08:00
APGATE?

Američka vlada prisluškivala novinare AP-a

AP je u ponedjeljak objavio da je ministarstvo pravosuđa lani tajno zaplijenilo njezine dvomjesečne telefonske snimke te snimke mobitela nekih novinara

Čudnovato shvaćanje slobode medija
Čudnovato shvaćanje slobode medija (Arhiva)

Bijela kuća objavila je u utorak, pod pritiskom izvješća da je ministarstvo pravosuđa zaplijenilo izliste telefonskih poziva novinske agencije Associated Press (AP), kako se američki predsjednik Barack Obama zauzima za ravnotežu između slobode medija i potrebe da se istraže izvori curenja povjerljivih podataka.

"Predsjednik vjeruje kako medijima treba omogućiti da se nesmetano bave istraživačkim novinarstvom", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

"Kao predsjednik i kao građanin, također se zalaže za to da ne smijemo dopustiti curenje povjerljivih podataka koje može naštetiti našoj nacionalnoj sigurnosti ili osobama", dodao je.

Carney je istaknuo da Bijela kuća ne može komentirati konkretnu istragu tijekom koje su navodno zaplijenjeni izlisti telefonskih poziva novinara AP-a.

AP je u ponedjeljak objavio da je ministarstvo pravosuđa lani tajno zaplijenilo njezine dvomjesečne telefonske snimke te snimke mobitela nekih novinara.

Bio je to "masovan upad bez presedana", objavila je agencija i ministru pravosuđa Ericu Holderu službeno napisala "da nema nikakva mogućeg opravdanja za takvo prikupljanje telefonskih komunikacija".

AP dodaje da su zaplijenjene snimke razgovora dvadesetak linija, pokretnih i nepokretnih. Holder nije odgovorio na optužbe agenciji, ali je kazao da ministarstvo postupa prema važećem zakonu.

15.05.2013. 08:08:00
http://metro-portal.hr/americka-vlada-prisluskivala-novinare-ap-a/78130/