Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2013. 08:01:00
MA DA?!

Američka vlada objavila dokumente o špijuniranju

Američka vlada objavila je u srijedu tajne dokumente o masovnom prikupljanju podataka o telefonskim razgovorima

NSA nije snimala sadržaj? Aha .... :)
NSA nije snimala sadržaj? Aha .... :) (Arhiva)

Ured direktora za nacionalnu obavještajnu zajednicu objavio je tri dokumenta s kojih je skinuta oznaka tajnosti, a kojima je odobreno i objašnjeno masovno prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima, jedan od špijunskih programa koji je razotkrio bivši suradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden.

Dokumenti su objavljeni u 'interesu veće transparentnosti', kaže se u priopćenju. Dokumenti su poslani odborima američkog Kongresa uz napomenu da informacije koje sadrže opisuju jedne od najosjetljivijih obavještajnih programa koje provodi vlada Sjedinjenih Država.

U njima se navodi da je američka vlada prikupljala telefonske brojeve i adrese elektroničke pošte kao i vrijeme i datume razgovora, ali ne i sadržaj poziva i elektroničkih poruka.

'Premda programi prikupljaju velike količine informacija, veliku većinu tih informacija nitko u vladi nikada ne prouči, jer te informacije ne odgovaraju ograničenim upitima koji su dopušteni u obavještajne svrhe', kaže se u jednom dokumentu.

Dokumenti su objavljeni dok su visoki obavještajni dužnosnici svjedočili pred Odborom za pravosuđe američkog Senata.

Zamjenik direktora NSA John Inglis rekao je na saslušanju da nitko nije dobio otkaz zbog razotkrivanja tih programa. 'Nitko nije ponudio ostavku', rekao je. 'Svi nastoje razumjeti što se dogodilo.'

01.08.2013. 08:01:00
http://metro-portal.hr/americka-vlada-objavila-dokumente-o-spijuniranju/79605/