Metro-portal.hr

objavljeno 02.08.2010. 23:32:14
OBAMA POTVRDIO

Američka misija u Iraku završit će do kraja kolovoza

Američki predsjednik potvrdio je u govoru na konvenciji veterana u Atlanti da se smanjivanje broja američkih vojnika u Iraku odvija u skladu s planom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

"Ubrzo nakon što sam preuzeo dužnost, najavio sam novu strategiju za Irak", rekao je Obama. "Jasno sam rekao da će do 31. kolovoza 2010. američka borbena misija u Iraku završiti. I to je upravo ono što činimo - kao što je obećano i po planu".

Nakon 31. kolovoza u Iraku će ostati 50.000 američkih vojnika koji bi trebali obučavati iračke snage sigurnosti, davati logističku potporu i pomagati u protuterorističkim misijama.

"To su opasne zadaće. I još uvijek ima onih s bombama i mecima koji će pokušavati zaustaviti napredak u Iraku. I teška istina je da još uvijek nije kraj američkom žrtvovanju u Iraku", rekao je Obama.

On je ponovio da će se američka vojska povući iz Iraka do kraja sljedeće godine. Obama je također rekao da se Amerikanci suočavaju "s velikim izazovima u Afganistanu", gdje je Washington povećao broj vojnika. "Suočeni smo s ogromnim poteškoćama u Afganistanu. Međutim, važno je da Amerikanci znaju da napredujemo i da smo fokusirani na naše ciljeve koji su jasni i dostižni", rekao je. (hina/metro-portal)

02.08.2010. 23:32:14
http://metro-portal.hr/americka-misija-u-iraku-zavrsit-ce-do-kraja-kolovoza/45568/