Metro-portal.hr

objavljeno 03.01.2013. 05:38:00
HISTERIJA

Ameri kupili 50 posto više oružja nego prije godinu dana

Nevjerojatna količina Amerikanaca pohrlila je u trgovine oružjem, pa je FBI morao izvršiti 2.8 milijuna provjera samo u prosincu

Industrija oružja ne poznaje krizu
Industrija oružja ne poznaje krizu (Arhiva)

FBI je u prosincu izvršio rekordnih 2,8 milijuna provjera kupaca oružja, pokazali su podaci te agencije objavljeni u vrijeme žustre rasprave o kontroli naoružanja u toj zemlji nakon masakra u osnovnoj školi u Connecticutu.

Dosadašnji rekord bio je onaj iz studenoga kada je FBI imao dva milijuna provjera i za usporedbu je 49 posto veći u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. FBI ne prati stvarnu kupnju, pa bi broj prodanih komada oružja mogao biti čak i veći jer jedan kupac može kupiti više komada.

Povećanje prodaje oružja nakon masovnih pokolja u Americi nije neobično. Nakon masakra u kinu u Coloradu u srpnju, zahtjevi prodavača za provjerom kupaca oružja porasli su za 40 posto u tjedan dana.

Kada je prije dvije godine na političkom skupu u Arizoni ubijeno šest ljudi, a teško je ranjena kongresnica Gabrielle Giffords, u toj saveznoj državi prodaja oružja skočila je za 60 posto.

Analitičari kažu da ljudi sada vjerojatno žele "obnoviti zalihu" oružja uoči najavljenog postroženja mjera za njihovu kupnju, što najavljuje predsjednik Barack Obama.

03.01.2013. 05:38:00
http://metro-portal.hr/ameri-kupili-50-posto-vise-oruzja-nego-prije-godinu-dana/75772/