Metro-portal.hr

objavljeno 25.06.2022. 18:00:00
AMD

AMD proširuje "HPC fond"

AMD proširuje "HPC fond" kako bi pomogao istraživačkim institucijama diljem svijeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AMD)

Na krilima lansiranja najbržeg i najučinkovitijeg superračunala na planeti, pokretanog AMD EPYC procesorima i AMD Instinct MI250X akceleratorima, AMD je najavio proširenje svog fonda za računarstvo visokih performansi (HPC) s dodatkom računalne snage od 7 PetaFLOPS (kvadrilijun operacija u sekundi) i integracijom sa Xilinxovim heterogenim ubrzanim računalnim klasterima.

AMD HPC fond pruža računalne kapacitete istraživačima koji rade na rješavanju najizazovnijih problema s kojima se društvo danas suočava - od COVID-19 do klimatskih promjena. AMD je do danas donirao preko 20 PetaFLOPS-a računalnih kapaciteta s tržišnom vrijednošću većom od 31 milijun dolara za 28 institucija u osam zemalja.

Računalstvo visokih performansi postaje ključni alat u svakom istraživačkom laboratoriju diljem svijeta koji pomaže ubrzanju znanstvenog istraživanja i izvođenju složenih simulacija. Primjerice, donacije iz AMD HPC fonda koristile su najeminentnije institucije u Europi:

Njemački centar za računalstvo visokih performansi u Stuttgartu (HLRS ) za implementaciju modela za predviđanje napretka pandemije COVID-19 u Njemačkoj i pružanje učinkovitijih i točnijih prognoza zdravstvenim djelatnicima i državnim službenicima.

"AMD-ova HPC donacija za COVID-19 dala je poticaj i inspiraciju da naš algoritam predviđanja temeljen na informacijama o popunjenosti jedinica intenzivne njege podignemo na sljedeću razinu. Računalna snaga koju osigurava AMD omogućila nam je 30-struko smanjenje vremena izvođenja simulacije za jedan dan napretka pandemije! To nam je omogućilo učinkovitiju i točniju prognozu njemačkom saveznom institutu za istraživanje stanovništva (Bundesinstitut für Bevölkerungsforschung). Sada koristimo donaciju računala za pokretanje interdisciplinarnog istraživačkog alata i za nova istraživanja koda za simulaciju molekularne dinamike, što je relevantno za analizu šiljastog proteina virusa SARS-CoV-2. , izjavljuje dr.-ing. Ralf Schneider, voditelj numeričkih metoda i knjižnica, HLRS-a.

Sveučilište u Trentu kako bi se ubrzala analiza uzročne veze između ekspresije gena kroz program gen@home.

"Dotacija AMD COVID-19 HPC fonda dala nam je dosljednu računsku snagu da uravnotežimo varijacije u našem volonterskom programu gen @ home. Projekt sada radi punom brzinom kako bi dovršio potragu za pretpostavljenim uzročno-posljedičnim vezama za svaki ljudski gen do veljače 2023. Proširenje bespovratnih sredstava AMD HPC također nam omogućuje korištenje strojnog učenja za prethodnu obradu podataka u jednoj stanici. koristiti u našem sustavu u budućnosti ." Enrico Blanzieri, profesor, Odjel za informacijsko inženjerstvo i računarstvo, Sveučilište u Trentu. 

25.06.2022. 18:00:00
http://metro-portal.hr/amd-prosiruje-hpc-fond/138305/