Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2010. 18:15:21
AFERA HEP

Aluminij Mostar tvrdi da ugovor s HEP-om i TLM-om nije štetan

Iz mostarske tvrtke navode da je ugovor isključivo poslovan, te obostrano koristan i Šibeniku i Mostaru

TLM Šibenik
TLM Šibenik (Branka Slavica/Cropix)

Trojni ugovor između Hrvatske elektroprivrede, šibenskog TLM-a i mostarskog Aluminija zasnovan je isključivo na poslovnim temeljima, prema jasnoj ekonomskoj formuli, navodi Uprava Aluminija iz Mostara u priopćenju u kojem donosi svoje očitovanje u vezi s "aferom "HEP".

Ugovor ne osigurava Aluminiju jeftinu struju nego točno određuje njegovu obvezu da godišnje TLM opskrbi sa 50.000 do 60.000 tona legiranog i homogeniziranog aluminija čime TLM preskače jednu fazu prerade, za što za uzvrat Aluminij prima struju u točno utvrđenoj protuvrijednosti, navodi se u priopćenju.

Ističe se da je međunarodni trojni ugovor isključivo poslovan, obostrano koristan i Šibeniku i Mostaru te da bi bez njega vrlo teško bila završena uspješna privatizacija TLM-a. Ugovor je sklopljen na poticaj TLM-a i Vlade RH, nakon što je konzorcij koji je kanio kupiti TLM postavio uvjet da TLM ima sigurnu godišnju opskrbu određenom količinom metala.

"Ugovor je sklopljen tako da Aluminij osigurava TLM-u traženu količinu metala, dok TLM uzvraća Aluminiju prodajom struje u točno utvrđenoj protuvrijednosti, i to tako da cijena struje ima 28 posto udjela u cijeni metala koju, pak, određuje londonska burza. Budući da se cijena aluminija od potpisivanja Ugovora kretala u rasponu od 3.200 do 1.200 američkih dolara po toni, prema tomu je i cijena struje bila promjenjiva, nikako stalna od 20,5 eura, kako se uporno tvrdi. Istodobno, Aluminij je isporučivao metal TLM-u po spomenutim varijabilnim cijenama, prema londonskoj burzi", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako na cijenu struje iz TLM-a, Aluminij plaća sedam do osam eura po megavat satu za prijenos pa ta struja gotovo doseže cijenu koju Aluminij plaća za struju koju kupuje od Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZ HB).

Aluminij nije ni na kakav način oštetio Eelektroprivredu BiH ili EP HZ HB sklapanjem tog međunarodnog trojnog ugovora, tvrde iz Uprave mostarske tvrtke dodajući da Aluminij u BiH plaća struju 48 eura po Mw/h, što je najviša cijena struje na svijetu u aluminijskoj industriji.

Ističu i da vlasnik 12 posto kapitala Aluminija d.d. Mostar nije novi vlasnik TLM-a nego hrvatska Vlada putem Ministarstva financija.

"Teško je opisati šok i ogorčenje koje osjećamo poradi činjenice da smo postali metom surovih konstruiranih napada i laži, upakiranih u krinku lažnih moralističkih napada na poslovno korektan ugovor", ističe se u priopćenju Uprave Aluminija koja dodaje da napadi dolaze u trenutku kada Aluminij podiže proizvodnju i pokazuje znakove oporavka od teške recesije. (hina/metro-portal)

11.05.2010. 18:15:21
http://metro-portal.hr/aluminij-mostar-tvrdi-da-ugovor-s-hep-om-i-tlm-om-nije-stetan/39783/