Metro-portal.hr

objavljeno 01.03.2011. 07:37:00
KUĆNA LJEKARNA

Alternativna uporaba klasičnih kućnih lijekova - I. dio

Antacidi, hamamelis, vodica za usta, 'soda bikarbona' i još neka sredstva mogu vam biti od dvostruke koristi

Soda bikarbona
Soda bikarbona (Wikipedia)

U slučaju manjih medicinski izvanrednih situacija poput krvarenja nosa, uboda insekata, prhuti i tako dalje, velika je vjerojatnost da vaša kućna ljekarna sadrži pravo rješenje. neka od tih rješenja mogla bi vas iznenaditi.

U dva dijela ćemo vam predstaviti nekoliko klasičnih kućnih 'lijekova' koji mogu odraditi dvostruki posao - onaj kojem su prvotno namijenjeni, ali i još poneki - i na taj način vas poštedjeti odlaska u ljekarnu i uštedjeti vam novac.

Antacidi (tablete)

Namjena - ublažiti žgaravicu.

Alternativno djelovanje - ublažavaju ubode insekata. Neki antacidi sadrže aspirin, anestetik koji ublažava bol i ublažava ubode insekata, svrbež i pečenje. Napravite pastu od smrvljene tablete, stavite malo zobene kaše i vode i nanesite na kožu. Rezultati bi trebali biti trenutni.

Vodica za ispiranje usta

Namjena - ubijanje bakterija u ustima i osvježavanje daha.

Alternativno djelovanje - sprječavanje atletskog stopala. Vodica sadrža antibakterijske elemente, neke sadrže i alkohol. Ta vam vodica može biti sjajna alternativa za čišćenje prsta i noktiju na nogama. Umočite malo vate u vodicu i dobro izribajte i nokte i područje između prsta. Operite i tabane. to činite nakon svakog tuširanja. Alkohol i antibakterijski elementi čuvat će vas i od gljivičnih infekcija.

Natrijev bikarbonat ('soda bikarbona')

Namjena - Između ostalog, za izbjeljivanje zuba, uklanjanje mrlja, uklanjanje zadaha i nakupljanja plaka između zuba i desni.

Alternativno djelovanje - ublažavanje iziritirane kože. Soda bikarbona ublažava opekline od sunca, minimalizira pečenje i svrbež kao i reakcije na otrovne biljke poput  otrovnog bršljana. ona je blagi alkalni spoj koji dovodi u ravnotežu pH vrijednost naže kože. To je svojstvo sode bikarbone odgovorno za njenu sposobnost ublažavanja površinske iritacije kože. Stavite malo sode u šalicu i napunite je vodom dok se ne rastopi. Namočite krpu u tu vodu i obložite mjesto iritacije ili se jednostavno namačite tom tekućinom.

Sprej za nos

Namjena - sastojci iz spreja sužavaju krve žile u nosu i ublažavaju nateknuće mukozne membrane u nosu pa lakše dišemo.

Alternativno djelovanje - zaustavljanje krvarenja iz nosa. Ako se krvarenje iz nosa ne zaustavlja klasičnom metodom stiskanja, sprej može biti rješenje.

Zbog oksimetazolina, supstance koja ustvari predstavlja lijek za smanjenje kongestije  (začepljenja), krv će stati bez problema. nagnite glavu naprijed, ispušite nos, upotrijebite sprej i stisnite nos. Držite nos stisnutim desetak minuta. Ako ni nakon ovoga krv ne stane, otiđite liječniku.

Hamamelis (vještičja lijeska)

Namjena - borba protiv akni (isušuje višak ulja s kože). Sadrži alkohol pa ubija i bakterije koje vode do kožnih infekcija.

Alternativno djelovanje - ublažava hemoroide. Steže kožu i sužava krvne žile pa je idealan za probleme s hemoroidima. Uz lijesku koristite i kremu poput Vazelina ili neki hidratantnu kremu s vitaminima A i D.  

01.03.2011. 07:37:00
http://metro-portal.hr/alternativna-uporaba-klasicnih-kucnih-lijekova-i-dio/55935/